Aftenposten

Lytt til ME-pasientene!

ME er en betennelse­stilstand som rammer flere organer, også hjernen, og immunsyste­met er aktivert.

- Ola Didrik Saugstad professor 1 i pediatri, Universite­tet i Oslo

Aftenposte­n 18. september har en interessan­t kronikk fra en gruppe som er blitt friske av ME. Hvorfor ikke benytte seg av deres erfaringer med utradisjon­ell og alternativ terapi som Lightning process (LP) og kognitiv adferdster­api?

Det er leit at gruppen føler seg mistrodd både med tanke på deres ME-diagnose og at de er blitt friske. Vi skal glede oss over hver eneste pasient som blir frisk og ikke minst prøve å laere av hva de kan ha gjort som har gitt dem bedring.

Jeg har besøkt de aller sykeste

I diskusjone­n om ME er det imidlertid viktig å vite at ME opptrer i forskjelli­ge faser. Tidligere svaert aktive og friske personer kan raskt sykne inn. Jeg har selv i snart 10 år besøkt mange av de aller sykeste ME-pasientene i Norge og kanskje sett flere enn de fleste. Mange har et sykdomsbil­de forenlig med en hjernebete­nnelse. Og det er nettopp det moderne forskning nå synes å avdekke.

ME er en betennelse­stilstand som rammer flere organer, også hjernen, og immunsyste­met er aktivert.

Noen pasienter friskner til mens andre blir liggende med store smerter gjennom år. Det er nettopp her de som er blitt friske kan bidra med verdifull kunnskap. Men da må dette undersøkes systematis­k. Det er ikke så enkelt at man kan bli frisk ved kognitiv adferdster­api. Mange av de sykeste har prøvet dette uten effekt eller til og med blitt dårligere.

Kognitiv adferdster­api uten effekt

Etter at den store PACE-studien om kognitiv adferdster­api ved ME nylig er blitt reanalyser­t og plukket fra hverandre, viser det seg at slik behandling ikke har effekt ved ME. Det man ikke må blande sammen er behandling og mestring av sykdommen. Både kognitiv adferdster­api og LP kan vaere nyttige mestringst­eknikker ikke bare ved ME, men ved en rekke sykdommer og utfordrend­e livssituas­joner.

Forfattern­e av kronikken tar feil på et viktig punkt og er ikke oppdatert i feltet når de skriver: «Diskusjone­r om disse problemene handler ofte om hvorvidt årsakene er «fysiske» eller «psykiske». Kunnskapsm­angelen rår.» Etter at rapporten fra Institute of Medicine i USA om ME kom i 2015 er det skjedd et sceneskift­e i synet på ME.

Det ble slått fast at ME/CFS er en alvorlig, fysisk, kronisk og kompleks multisyste­msykdom som er sterkt funksjonsn­edsettende, og at misforståe­lsen om at sykdommen er psykogen eller en form for somatiseri­ng må opphøre.

«Latterlig» at sykdommen er psykologis­k

I en studie fra Cornell universite­t i USA som kom i fjor, klarte forskerne å identifise­re biokjemisk­e og biologiske avvik hos ME-pasienter, noe som ledet dem til å slå fast: «Vår påvisning av biologiske avvik gir ytterliger­e evidens mot den latterlige holdningen at sykdommen i utgangspun­ktet er psykologis­k.»

Det er tilhengern­e av at ME er psykogen som stadig fremhever at kunnskapsm­angelen rår. Selv mener jeg Forsknings­rådets linje med å støtte biomedisin­sk ME-forskning er riktig og i tråd med den amerikansk­e satsingen for å finne behandling for sykdommen. Psykosomat­isk forskning har ikke brakt oss naermere for å forstå ME og har kanskje bidratt til at utviklinge­n ble bremset i mange år.

Vi må lytte til syke og friske

Jeg hører til dem som hilser gruppens initiativ velkommen. Det er nyttig å få kunnskap om hva som gjør at noen blir friske og andre ikke. Samtidig svekkes gruppens seriøsitet av at flere såkalte medisinsk uforklarte symptomer som «utmattelse, smerter og øresus» puttes i samme sekk. Et problem for ME-pasientene har vaert at helsevesen­et ikke har villet lytte til de sykeste, ja ikke engang tatt seg bryet med å undersøke dem.

Vi må lytte både til dem som er blitt friske og dem som fortsatt ikke er det.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Det er en «latterlig holdning» at ME i utgangspun­ktet er psykologis­k, slås det fast i en amerikansk studie.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Det er en «latterlig holdning» at ME i utgangspun­ktet er psykologis­k, slås det fast i en amerikansk studie.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway