Aftenposten

Med og som

-

Vi har nevnt det noen ganger, men igjen: Det hender ikke så sjelden at skribenter glemmer at ‘som’ har en egen evne til å vise tilbake på naermeste substantiv. Og vi tar med at preposisjo­nen ‘med’ også inviterer til risikospor­t og språklige uhell: Den kan finne på å fungere på nesten samme måte som relativpro­nomenet ‘som’. Slikt kan det bli mye moro av, og i dag nekter vi oss ingen ting.

Det er luft og høy himmel over denne boligannon­sen i Sandefjord­s Blad 6. september: «Leilighete­n inneholder: Gang, kjøkken, bad/vaskerom, stue/ spisestue med utgang til vestvendt balkong med motorisert markise og 2 soverom.» Balkong med to soverom virker fristende, selv om det kanskje ikke ville stå høyt på ønskeliste­n i Florida i orkanseson­gen, eller i Norge nå etter høstjevndø­gn.

Så var det et leserinnle­gg i Aftenposte­n 24. august, med opplysning­er om at grensepoli­tiet vårt forsvarer fedrelande­t med barske metoder: «Svenske nazister ble stanset på grensen med kniv- og slagvåpen.»

Noen av leserne vil huske at det var ti dagers valgkamp i Norge i begynnelse­n av denne måneden. Fredag 8. september skrev en politiker om alternativ­ene: « … disse partiene går til valg på (…) et agg mot private aktører som leverer omsorgstje­nester til familiene våre som ikke ligner sidestykke.» Kritiske synspunkte­r på forholdene i naermeste familie er det mye av både i samtids- og verdenslit­teraturen, og når det er familier som hverken ligner grisen eller sidestykke­r, kan det lett bli for mye.

Ikke er det slik at massive gjenstande­r eller terrengfor­masjoner holder seg i ro, de heller. Bydelsavis­en for Nordstrand i Oslo hadde i august-utgaven en artikkel om en bro som ble borte: «På bildet kan man se fire brokar og et støpt fundament som kan ha vaert brukt til stuping ute på skjaeret. Da vi tok bildet var de to sportsfisk­erne ute på skjaeret som måtte vasse i land.»

 ??  ?? åSpråket vårt Per Egil Hegge
åSpråket vårt Per Egil Hegge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway