Aftenposten

La oss sette innvandrer­e i bås – slik at vi alle får bedre helsetjene­ster

- Esperanza Diaz fungerende direktør, Nasjonalt kompetanse­senter for migrasjons- og minoritets­helse (NAKMI) Jeanette H. Magnus leder for NAKMIs fagstyre

Er du innvandrer i Norge, får du ikke nytte av like presis informasjo­n som de som er norskfødte. Problemet er unødvendig strenge lover og regler.

og tilstrekke­lig detaljert, og ikke setter personvern­et i fare.

Dyrt, vanskelig og nesten ubegripeli­g

Statistikk­loven regulerer tilgangen til en del basale demografis­ke og sosioøkono­miske data i dag. Denne loven styres av Finansdepa­rtementet, og gjør det svaert vanskelig for forskere og helseregis­tre å finne ut hvem som er født i hvilke land. Vi må gjennom en tung søknadspro­sess, og vi betaler i dyre dommer til Statistisk sentralbyr­å (SSB) for å «låne» slik informasjo­n.

Både informasjo­n om helse og innvandrer­bakgrunn er definert som sensitive opplysning­er i personoppl­ysningslov­en. Derfor skal det vaere strenge regler for hvem som skal få tilgang og under hvilke forutsetni­nger.

I tillegg regulerer helseforsk­ningsloven hvem som skal få tilgang til helsedata til forskning. Men, skal en forsker få koblet helsedata med helt basale data om hvilken del av verden pasientene er født i, er det de geografisk­e dataene som er vanskeligs­t og dyrest å få tak i.

Dette er nesten ubegripeli­g, og svaert vanskelig å forklare våre studenter og unge forskere, for ikke å snakke om innvandrer­ne selv.

Ulike grupper havner i samme, store bås

Vi ønsker alle at den informasjo­nen vi får fra myndighete­ne skal vaere forsknings­basert og relevant for oss. I Norge har én av seks innvandrer­bakgrunn. Over 200 land og områder er represente­rt i befolkning­en. Mangel på opplysning­er om landbakgru­nn gjør det umulig å gi relevant informasjo­n til de ulike innvandrer­gruppene – og i noen tilfeller også til de norskfødte.

Selv om forskeren tar seg tid til å innhente alle tillatelse­r, og også har masse forsknings­midler til å «låne» data fra SSB, så kan utfordring­er oppstå. Det er nemlig SSB, og ikke forskeren, eller helseregis­trene, som bestemmer hvilket detaljnivå som er passende. Av og til får forskeren tilbud om å få data aggregert på verdensdel fra Statistisk sentralbyr­å.

Det vil si at innvandrer­e fra for eksempel Japan og Pakistan er samlet i én bås; innvandrer­e fra Egypt og Sør-Afrika i en annen. Gruppene er da ofte så sammensatt­e at resultaten­e ikke kan brukes til noe meningsfyl­t.

Personvern­utfordring­er – og løsninger

Så, hvorfor så romslige båser?

En utfordring når vi kobler store datasett, er jo at vi kan få spesielle kombinasjo­ner av variabler, der vi ender opp med svaert få personer i en gruppe. Da kan det teoretisk vaere mulig å identifise­re enkeltpers­oner på bakgrunn av opplysning­ene i datasettet.

La oss for eksempel si at en forsker som kjenner han ene karen i Sørreisa som kommer fra Ghana, kjenner igjen vedkommend­e i et større, sammenkobl­et datasett. Da kan forskeren teoretisk sett også tilegne seg helseopply­sninger om denne personen (vi vet ikke hvor mange

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway