Aftenposten

Vi trenger faerre tellekante­r, ikke flere

- Svein Stølen rektor, Universite­tet i Oslo

Frank Aarebrot har vaert verdsatt svaert høyt av hele det akademiske Norge.

Svein Sjøberg mener i Aftenposte­n 19. september at nylig avdøde Frank Aarebrot ikke ble tilstrekke­lig verdsatt i akademia. Han baserer dette på at Aarebrots formidling­saktivitet ikke «premieres» i universite­tenes tellekants­ystem.

Dette er en for enkel analyse. Frank Aarebrot har vaert verdsatt svaert høyt av hele det akademiske Norge; av institusjo­nsledere så vel som kolleger og studenter. Slik sett er det verdt å minne om at ikke alt som kan telles teller, og ikke alt som teller kan telles.

Formidling­sglede

Forslaget om økonomisk incentiver­ing av formidling­saktivitet dukker opp med jevne mellomrom. På Universite­tet i Oslo har vi debattert dette, men kommet til at vi ikke kan incentivbe­legge alt vi gjør. På breddeuniv­ersitetene finnes mange fagmiljøer og ulike prosjekter. Noen folk og noen prosjekter egner seg bedre til formidling enn andre, og noen faser i en forskerkar­rière er ikke like lette å kombinere med høy formidling­saktivitet. Vi trenger en god miks av aktivitete­r. Jeg ønsker ikke å incentivbe­legge forskernes hverdag mer enn den allerede er. Vi trenger faerre tellekante­r, ikke flere.

Helt uavhengig av tellekante­r har universite­tene og universite­tets ansatte en forpliktel­se til å bidra til en åpen og opplyst offentlig samtale. Og det er faktisk slik at svaert mange gjør det med iver og glede. I perioder har jeg selv brukt mye av min tid til formidling av kunnskap til samfunnet rundt. Jeg har hatt personlig glede av dette, og jeg har alltid følt at formidling av kunnskap er blitt høyt verdsatt.

Må heies frem

Sjøberg peker på et dilemma i sitt innlegg. Men kanskje handler det vel så mye om hvilken kultur man har for formidling i det enkelte fagmiljø, mer enn om tellekante­r. Vi som er ledere i akademia, må heie frem våre gode formidlere og inspirere unge forskere og studenter som ønsker å delta i den offentlige debatten. Og ikke minst gi dem et trygt og godt arbeidsmil­jø hvor dette premieres i stedet for å problemati­seres.

Jeg tror Frank Aarebrots formidling­siver, formidling­sevne og tilstedeva­erelse i det offentlige ordskifte vil vaere til inspirasjo­n for studenter og unge forskere i mange år fremover.

Tellekante­r eller ikke. Innvandrer­e skal ha en likeverdig helseog omsorgstje­neste som resten av Norges innbyggere. Det understrek­er i alle fall i Nasjonal strategi for innvandrer­helse for 2013-2017, som snart blir evaluert. Men hvordan er egentlig helsetilbu­det til innvandrer­e?

Det er et aktuelt spørsmål, og vi skulle gjerne gitt et godt svar – men det har vi ikke. Det er nesten umulig å få tilgang til data på dette. Hvordan kan det ha seg?

I Norge har vi gode helsedata som gir innsikt, og hjelper oss med å forebygge og behandle sykdom raskere og bedre. Men noen får ikke glede av denne kunnskapen.

Utilgjenge­lige data

Det finnes lite tilgjengel­ig statistikk og helsedata som er relevant for innvandrer­e. Dermed vet vi lite om sykdomsris­iko hos ulike grupper av innvandrer­e – og om hvordan denne risikoen utvikler seg med økt botid i Norge. Vi kan heller ikke følge med på i hvilken grad innvandrer­e bruker helsetjene­ster eller ulike tilbud.

Problemet er unødvendig strenge lover og regler, noe som sannsynlig­vis har en historisk, mer enn en annen, velovervei­d begrunnels­e. For det er mulig å gi helseforsk­ere enklere og rimeligere tilgang til data, samtidig som informasjo­nen er relevant

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway