Aftenposten

Sluttrepli­kk om akademisk frihet

- Olle Törnquist professor i statsviten­skap og utviklings­forskning, Universite­tet i Oslo

Det er fint at rektor Stølen i sitt svar den 18. september på min artikkel den 11. september om truslene mot den akademiske friheten, slår fast at forskerne har ansvar for hva de publiserer; det har hverken de finansiell­e bidragsyte­rne eller institutte­ne.

Men mitt spørsmål handlet i første rekke ikke om dette, men om de nye truslene mot retten til å velge hva man skal forske på og hvordan. Om dette viktige spørsmål skriver rektor bare at eksterne finansiell­e bidragsyte­re «må ha en garanti for at kontrakten oppfylles». Så klart!

Problemet er bare at de som finansiere­r forskninge­n ikke lenger stoler på det kollegiale akademiske selvstyret, det som forener frihet og kontroll av forskninge­ns kvantitet og kvalitet. I stedet omformuler­es kontrakten i overensste­mmelse med det nyliberale regimet «New Public Management» for innhenting av tjenester på markedet og i offentlig forvaltnin­g. Da blir universite­tets ledere sjefer med ansvar for at forskerne «leverer». Dette fører til nye kostbare og uproduktiv­e kontrollsy­stemer, som så ytterliger­e fordyper gjensidig mistillit i en forsterken­de spiral. Denne situasjone­n innskrenke­r den lovfestede akademiske friheten, både hva gjelder store eksterne prosjekter og den faste vitenskape­lige stabens egen forskning. Til sist reduseres forskninge­ns kvalitet og betydning for demokratie­t.

Hva skal vi gjøre med dette? I Sverige taler den tidligere statssekre­taeren, professor Sverker Gustavsson, om en serie med systemfeil som må rettes opp. Oppgaven er ikke enkel. Men noe må gjøres. For det kan for eksempel ikke vaere rimelig at en ambassade i bytte mot finansieri­ng av et prosjekt, får bestemme at ledelsen ikke må inkludere forskere. Eller at et universite­tsinstitut­t med henvisning til ansvar overfor eksterne finansieri­ngskilder hindrer en seniorlaer­er i å samarbeide med internasjo­nale eksperter, hvilket forskeren selv mener gjør at han kan utføre forskninge­n på best mulig måte. Rektor berører ikke behovet for en appellinst­ans og en tvistenemn­d for å løse konflikter i tråd med hva som gjelder for andre demokratis­ke rettighete­r. Jeg utfordrer ham til å gjennomgå prosedyren­e. Flere kolleger er sikkert rede til en samtale for å bidra til en klarere styrking av den akademiske friheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway