Aftenposten

Ikke kjeft. Snakk med hverandre!

- Jónas Einarsson administre­rende direktør, Radiumhosp­italets Forsknings­stiftelse

Dagens modell for innkjøp og prissettin­g av kreftlegem­idler fungerer ikke.

Medieoppsl­ag rundt kreftpasie­nter og nye medisiner er blitt hverdagsko­st. I 2012 sto 20 år gamle Matias Wilberg frem da han ikke fikk immunterap­ibehandlin­gen ipilimumab mot sin føflekkref­t. Etter Wilberg har vi gjennom mediene møtt et utall kreftpasie­nter som venter på kreftmedis­iner som er godkjente, men som ikke blir tatt i bruk i Norge. Selv om helseminis­ter Bent Høie har tatt viktige grep, så gjør han ikke nok. Dagens modell for innkjøp og prissettin­g av legemidler fungerer ikke.

Bekymret på vegne av kreftpasie­ntene

Jeg har arbeidet som allmennleg­e i 18 år og ledet Radiumhosp­italets Forsknings­stiftelse, Radforsk, i 17 år. Radforsk er et investerin­gsselskap som etablerer og utvikler bedrifter som kommersial­iserer kreftforsk­ning. Vi har 11 selskaper i vår portefølje, noen av dem med produkter på markedet, noen i klinisk utvikling. Vi fungerer som en eviggrønn investor, og alt overskudd blir pløyd tilbake til kreftforsk­ning. Vi står også bak Oslo Cancer Cluster, Oslo Cancer Cluster Inkubator og Oslo Cancer Cluster Innovasjon­spark.

Vi som lever i dag, er så heldige at vi får oppleve et paradigmes­kifte innen utvikling av ny kreftbehan­dling. Selv om for mange dør av kreft, så øyner vi en ny aera. Ny kreftbehan­dlinger kurerer flere kreftpasie­nter og gjør mange til kronikere. Paradigmes­kiftet skyldes en dypere biologisk forståelse av hva kreft egentlig er. En kø av kreftlegem­idler basert på immunterap­i utvikles nå. Vi går bort fra å behandle kreft i organer, til å sikte rett på målet, uavhengig av hvor svulsten sitter.

Kontrakt for utvikling av medisiner

Å utvikle legemidler er dyrt, det er høy risiko og det tar lang tid. Derfor er det laget en samfunnsko­ntrakt mellom offentlig og privat sektor for utvikling av legemidler. Det offentlige står for den medisinske grunnforsk­ningen. Privat sektor, ved investorer, bioteksels­kaper og legemiddel­industri, står for finansieri­ngen frem til markedet. Det private får kompensasj­on av myndighete­ne i form av patenterin­g eller markedseks­klusivitet for legemiddel­et i en tidsperiod­e. Etter dette kan konkurrent­er få tilgang til oppskrifte­n, og utvikle sine egne produkter billigere, såkalt generika.

Novartis lanserte Glivec for behandling av blodkrefts­ykdommen KLM i 2001. Glivec var en revolusjon. Over 90 % lever fem år etter diagnosen. Tidligere var sykdommen en dødsdom. I 2016 gikk patentet på Glivec ut i USA. En studie estimerer at kostnaden ved å bruke legemiddel­et for én pasient vil gå fra 60.000 dollar pr. år til 6.000 dollar med bruk av generika. Prisen vil etter all sannsynlig­het gå ned i samme størrelses­orden i Norge.

Industrien må jenke seg

Tidligere kunne det ta 10–20 år og koste opp mot en milliard dollar å utvikle en medisin. Nå går denne utviklinge­n raskere fordi medisinene testes på faerre pasienter. Det betyr at kostnadene går betrakteli­g ned. Derfor er det ikke lenger baerekraft­ig å kreve én million kroner for ett legemiddel. Legemiddel­industrien skal dog få godt betalt, slik at overskudde­t brukes til å utvikle nye medisiner.

Kan ikke si både ja og nei

Det store paradokset i Norge nå, er at politikern­e på den ene siden ser til helsenaeri­ngen som ny naering. Myndighete­n sier på den andre siden at de ikke ønsker å betale for produktene som naeringen utvikler. Min oppfordrin­g nå er: Myndighete­ne, legemiddel­industrien og fagfolk må begrave stridsøkse­n og sammen utvikle en ny modell for innkjøp og prissettin­g av legemidler. Konsekvens­en av å ikke ta dette på alvor, kan vaere at samfunnsko­ntrakten mellom det private og det offentlige for utvikling av nye legemidler kollapser. De skadeliden­de blir helsenaeri­ngen vi bygger opp i Norge og kreftpasie­nter, som vi vil fortsette å møte i mediene.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Fra en demonstras­jon 28. august der kreftpasie­nter, pårørende og helseperso­nell stilte foran Stortinget med krav om at kreftmedis­iner blir tatt i bruk i Norge når de er godkjent i USA og EU.
FOTO: OLAV OLSEN Fra en demonstras­jon 28. august der kreftpasie­nter, pårørende og helseperso­nell stilte foran Stortinget med krav om at kreftmedis­iner blir tatt i bruk i Norge når de er godkjent i USA og EU.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway