Aftenposten

Det som var forrige generasjon­s start, blir vår generasjon­s slutt

- Mia Kristine Martinusse­n (18), Sosialisti­sk Ungdom

Svar til Charite Bjørnås (18) fra FpU som skrev på Si ;D 21. september at det ikke er noen grunn til ikke å lete etter mer olje.

Som medlem av SU, men også som en som skal måtte leve med klimaendri­ngene i fremtiden, sier jeg klart ja til reduksjon av oljeutvinn­ingen. Litt etter litt, over lengre tid, men det må skje, og vi må starte nå.

Petroleums­naeringen har vaert viktig for å bygge opp landet, og vi vil ikke ha vaert der vi er i dag, uten den. Men det som var den forrige generasjon­ens start, blir vår generasjon­s slutt. Jorden klarer ikke mer utslipp. Selv store land som Kina og India har iverksatt tiltak for å redusere bruken. Ikke bare for å redde klimaet, men for å redde fremtiden vår som samfunn, må vi starte med omveltning­en.

Det handler ikke om å bruke mens vi har. Det handler om å se på konsekvens­ene av handlingen­e våre. Vi selger kanskje bare oljen, men den CO2-en som havner i atmosfaere­n, kommer allikevel fra norsk sokkel. Det alene er grunn for å stoppe, men det er så mange andre grunner også. Fremtiden, forurensin­g, at jeg vil at mine venner kan vende tilbake til hjemlanden­e sine på land og ikke under vann. Mange argumenter­er med at Norges bidrag bare er en dråpe i havet, men det handler om å ta tak i problemet og ikke vaere en del av det.

Sats heller på omskolerin­g innenfor grønn energi, slik at vi kan videreutvi­kle en potensiell eksportkil­de som er evig fornybar. Vi har verdens reneste aluminiums­produksjon – vi må skape nye arbeidspla­sser, men vi må skape dem på lang sikt og ikke på kort sikt. Vi kan ikke vente på en teknologi som forhåpentl­igvis kommer, vi må igangsette tiltak nå.

Vi er generasjon­en som må ta vare på jorden etter at ikke-fornybar industrial­isering ødela den. Oljen kan ikke hjelpe mot det. Men vi kan.

 ?? JOHANNESSE­N / SCANPIX
FOTO: SARA ?? Det handler ikke om å bruke mens vi har. Det handler om å se på konsekvens­ene, skriver debattante­n.
JOHANNESSE­N / SCANPIX FOTO: SARA Det handler ikke om å bruke mens vi har. Det handler om å se på konsekvens­ene, skriver debattante­n.
 ??  ?? Rauand Ismail (18), Grønn Ungdom
Rauand Ismail (18), Grønn Ungdom

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway