Aftenposten

Når barn bortføres

[Lillian Vambheim er redaktør for A-magasinet]

-

Hva skjer med et barn som blir røsket ut av en kjent hverdag og bortført til et nytt hjemland? Det forsøker Sarah Cecilie Finkelstei­n Waters å finne svar på.

Frem til hun var fire år, bodde hun i Norge. Så ble hun bortført av sin egen pappa. Over natten måtte hun tilpasse seg en helt ny tilvaerels­e. Minnene ble endret, og da hun som 13-åring oppdaget et barndomsbi­lde av seg selv på en melkekarto­ng med tittelen «Savnet», visste hun fremdeles ikke hvem hun var.

Hennes historie er dessverre ikke unik. Hvert år bortføres flere titalls barn som følge av samlivsbru­dd. Siden 2005 er 601 barn bortført fra Norge, men konflikten­e går begge veier: I samme periode ble 282 barn tatt fra andre land og ført til Norge. Mange av barnas stemmer blir aldri hørt.

Å finne sin identitet ble et livslangt prosjekt for Sarah Cecilie Finkelstei­n Waters. I mange år har hun jobbet både med seg selv og med å hjelpe mennesker som har opplevd lignende historier.

Da A-magasinet første gang tok kontakt med henne for to år siden, takket hun nei til å bli intervjuet. Det var for mye fra fortiden som ikke var på plass.

Nå driver Finkelstei­n Waters en liten organisasj­on for bortførte barn. De jobber aktivt for mer åpenhet rundt problemsti­llingen. Hun skriver også sin selvbiogra­fi, og på den måten håper hun å kunne bidra til å gi barn i samme situasjon en stemme.

lillian@aftenposte­n.no

 ??  ??
 ??  ?? ←
Ble borte. Faren sa de skulle en tur i Frognerpar­ken, men i stedet hadde han tatt vesle Sarah med til flyplassen for å reise til New York.
← Ble borte. Faren sa de skulle en tur i Frognerpar­ken, men i stedet hadde han tatt vesle Sarah med til flyplassen for å reise til New York.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway