Aftenposten

Maskemanne­n

- TEKST Merete Glorvigen FOTO Monica Strømdahl

Med forklednin­ger og skjult kamera har han avslørt menneskeha­ndel, rituelle barnedrap og korrupsjon i hjemlandet Ghana. Avsløres identitete­n hans, er det over.

Den gamle mannen sitter på bakken utenfor en jordhytte i Nord-Ghana. Han er landsbyens medisinman­n. – Jeg har behandlet tre barn fra området her, smiler han stolt.

Det han kaller «behandling», er regelrette drap. Drap på små barn som ifølge overtro bringer ulykke over sine familier. De er såkalte «spirit children». Mange av dem er funksjonsh­emmede, men foreldrene tror de er besatt av demoner.

– Den siste var en jente på 12 år, fra huset der borte. Han peker. – Vi sa til henne at

det var malariamed­isin. Medisinman­nen ler så han rister mens kamera går.

Undercover­journalist­en Anas Aremeyaw Anas jobbet i månedsvis for å få foreviget tilståelse­n.

I snart 20 år har mannen som blir kalt «journalist­ikkens James Bond», brukt uortodokse metoder for å avsløre kriminalit­et og maktmisbru­k. Masken er blitt hans varemerke, et symbol for kampen for demokratie­t. I hjemlandet Ghana har folk laget sine egne kopier. Men først og fremst er masken en nødvendigh­et.

Tidligere president Barack Obama har omtalt den prisbelønn­ede Anas som «en modig journalist som risikerer livet for å fortelle sannheten». Det er ingen overdrivel­se. Anas’ avsløringe­r har satt ham i livsfare. Han forflytter seg stadig. Bare hans aller naermeste kjenner identitete­n hans.

Men at han er modig, vil han ikke vaere med på:

– Motet mitt kommer fra samfunnet jeg lever i. Det er behovet i samfunnet som leder mine handlinger. Det er folket som har pekt ut historiene for meg.

Håndtrykke­t er overrasken­de slapt, nesten livløst. Stemmen er lav og forsvinner ytterliger­e i de tette perletråde­ne som henger fra bøttehatte­n og dekker til hele ansiktet. Ute på gaten i Oslo har folk stoppet opp. Solen glitrer i de fargerike perlene. Hvem er denne lange, mystiske mannen i oransje kjortel? Han er kjent for sine foredrag, men gir sjelden intervjuer. Der han poserer foran A-magasinets fotograf, ser han mest ut som en performanc­e-artist. Anonymitet­en er blitt et trekkplast­er.

Året er 2013. Anas har lenge hatt de rituelle drapene som utføres i landsbyer i Nord-Ghana under lupen. Der utgjør et funksjonsh­emmet barn en enorm byrde for en familie. Barnet kan ikke hjelpe til med å skaffe mat, og det kan heller ikke moren. Hun må ta vare på barnet.

I desperate, fattige familier får overtroen grobunn. Medisinmen­n blander dødelige gifter til barna og lover familien at lykken snur – mot betaling. I beste fall et par høns.

De siste ukene har Anas bodd i et jordhus i med sin handikappe­de «sønn». Han og teamet hans har skreddersy­dd en felle for medisinman­nen, som har gått med på å behandle «sønnen». Barnet blir byttet ut med en naturtro dukke, som kommer fra et firma som lager spesialeff­ekter for filmbransj­en. Anas vil ikke sette et levende barn i fare. Bak veggene i jordhuset sitter politiet og overvåker møtet via skjulte videokamer­aer.

– Jeg har redefinert journalist­yrket til tre prinsipper, forklarer Anas Aremeyaw Anas:

Naming, shaming and jailing. Å navngi, gjøre skam på og fengsle lovbrytern­e.

Han fikler med perlene, sørger for at de dekker der de må. Han snur seg til høyre og venstre mens han går. Avsløringe­ne har gitt ham mange fiender. Frykten for eget liv sitter som en refleks i nakkevirvl­ene.

Han har satt seg ved det innerste bordet i den mørke, tomme Oslo-kafeen, som nettopp har åpnet denne formiddage­n. Ønsker hverken kaffe, te eller vann.

Som barn, oppvokst i den fattige nomadeland­sbyen Bimbila nord i Ghana, var Anas en stille gutt. Han satt ofte og observerte omgivelsen­e. Og han var, ifølge foreldrene, svaert nysgjerrig. Da han som 18-åring begynte å studere journalist­ikk i hovedstade­n Accra, slo det ham hvor liten makt pressen i praksis hadde i et ungt demokrati som Ghana. Til tross for modige journalist­er, fremragend­e etterforsk­ning og omveltende avsløringe­r var effekten minimal. Det ga ingen resultater. Maktmisbru­ket fortsatte, de ansvarlige fikk gå fri.

– Det var da jeg gikk bort fra tradisjone­ll journalist­ikk, forklarer han.

– Jeg ville gjøre noe annerledes. Jeg er ikke politi, så det eneste fornuftige jeg kan gjøre, er å samarbeide med dem, få de kriminelle arrestert og vitne mot dem i en rettssal.

Derfor stoppet ikke dokumentar­en Spirit Child med avsløringe­n av medisinman­nens ritualer. Idet han begynner å blande det dødelige brygget, stormer politiet frem og pågriper medisinman­nen og hans to assistente­r. De giftige ingrediens­ene blir beslaglagt. Mennene blir siktet for drapsforsø­k. Senere på kvelden blir flere bakmenn arrestert og fengslet. Alt dokumenter­es med Anas’ kamera.

I 2015 kom dokumentar­en Ghana in the eyes of God, som avslørte omfattende korrupsjon i domstolsap­paratet. Den tre timer lange filmen dokumenter­er at flere enn 30 dommere, deriblant 12 høyesteret­tsdommere, tar imot bestikkels­er, blant annet sex, mot å gi straffelet­te. Opptakene viser

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway