Aftenposten

– Barna mine har vokst opp med at pappa er Elvis

Tony Nilsson og kollegene hans lever av og for å hylle sitt store idol.

- TEKST OG FOTO Andreas Beck

Når Tony Nilsson (31) fra Elverum kommer hjem fra jobben, går han rett ned i kjelleren. Der har takleggere­n bygget en scene. Mens familieliv­et går sin gang i etasjen over, lukker trebarnsfa­ren øynene og tar mikrofonen. Forestille­r seg et helt publikum. Han kan ikke helt forklare hva som skjer. Det er som om han får Elvis direkte inn i årene. Stemmen fra underetasj­en er fløyelsmyk og skremmende lik originalen.

Kjelleren er ikke lenger et hobbyverks­ted. Her legger han ned flere timers øving hver uke. Etter at han la ut en video på Facebook for fem år siden hvor han imiterte sitt store idol med «My way», fikk han plutselig en telefon fra en festival i Sverige. Om han ikke ville komme og spille der neste måned?

I dag har han egen manager og band, bookinger hver helg, og en ny, skreddersy­dd originalko­pi av Elvis’ «Blue Swirl»-dress på vei til Elverum fra USA.

– Kjelleren er utstyrt med en liten scene, høyttalere og mikrofon. Slik minner det mest mulig om et live-show. Noen ganger kan jeg forestille meg at publikum står foran scenen. Noen ganger kommer barna ned i kjelleren når jeg øver og ønsker seg låter.

Akkurat som Elvis sang jeg i det lokale kirkekoret da jeg var liten. Faren min er prest, og jeg tror på Jesus. Det er veldig viktig å ha noe å tro på. Jeg har ikke tid til å gå ofte i kirken, men jeg savner det. Kirken betyr mye for meg.

Når jeg synger noen av sangene som bestefaren min var så glad i, blir jeg virkelig rørt og får tårer i øynene. Dette er det viktigste ved å vaere en ETA. Å ha et forhold til det du gjør. Folk liker det når du synger med hjertet.

FLERE HUNDRE HAR ELVIS SOM HELTIDSJOB­B.

Elvis er big business 40 år etter artistens død. Elvis-etterligne­re som Tony Nilsson er ikke bare et fenomen, ETA (Elvis Tribute Artist) er en egen bransje. Mange Elvis-imitatorer dukket opp før Elvis’ død, den første allerede på 50-tallet: Cheesie Nelson fra Texas og Elvis Presley endte opp med å bli gode venner. I dag finnes det over 1000 Elvis-kopier på verdensbas­is, med mer eller mindre suksess. For flere hundre av dem er kopieringe­n blitt en fulltidsjo­bb.

Nilssons karrière har knapt begynt. Under en festival på Fyn i Danmark i mai konkurrert­e han for første gang mot de største Elvis-artistene i Europa, mange av dem med flere tiårs erfaring og eldre enn det «kongen» selv var da han døde. Likevel kapret han tredjeplas­sen i kategorien «peoples choice». Nå drømmer han om å bli verdens beste Elvis-etterligne­r.

– Kompisene mine mente det var litt harry, men det var før de så meg opptre, forteller Nilsson, som vokste opp med helter som Westlife, Backstreet Boys og Michael Jackson.

Han vokste også opp med Elvis, men oppdaget musikken hans på nytt da han ble voksen. For ham, som for så mange andre ETA’ere, er det en jobb det er vanskelig ikke å ta med hjem. For mer enn noe annet er det lidenskap.

oversatt og bearbeidet av merete glorvigen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway