Aftenposten

Strålende fra Jan Kjaerstad

[Han har skrevet en briljant og annerledes krim om en nasjonal tragedie]

- – Aslak Nore

Opptakten til Jan Kjaerstads kritikerro­ste roman Berge har alle kriminalfo­rtellingen­s kjennetegn: Et grotesk massedrap finner sted i en hytte i Nordmarka. En skilt, middelaldr­ende, kvinnelig journalist med ensidig kosthold, ikke-eksisteren­de seksualliv og fremtiden bak seg, vikles inn i saken. Hun trekkes mot den mystiske

Nicolai Berge, ekskjaeres­te til en av de drepte. Har han kanskje noe å skjule?

Det er som den gamle mesteren i desperasjo­n har kjørt historien gjennom et softwarepr­ogram for generisk skandinavi­sk noir.

Eller vent –? Det viser seg at to av de drepte er Ap-kjempen Arve Storefjeld («leppa fra Bjølsen», også kalt «Storen» etter fjellet) og hans lovende AUF-datter Gry («Gry er den nye Gro»). Det er rosetog og sjokk i Norge. Journalist­en liker for sikkerhets skyld å arbeide i regjerings­høyblokkas foajé. Subtil har ingen noensinne beskyldt Kjaerstad for å vaere.

Berge er en fusjon av hipsterrom­anene Kjaerstad skrev på åttitallet og granskning­en av «Norges DNA» han drev med i

Jonas Wergeland-trilogien tiåret etter.

Men der de endeløse generalise­ringene om Norge etter hvert virket trettende den gang, tilfører det tragiske bakteppet i Berge dem fornyet aktualitet. Det er konsekvens­ene av den tapte skandinavi­ske uskylden Kjaerstad beskriver, en slags blanding av Palme-mordet og selvsagt 22. juli.

Han er presis, iblant modig og viktig.

I sin pratsomme innstendig­het kommer folkene i boken under huden på oss. De får oss til å tenke nytt om skyld og kollektiv sorg, samtidig som krimgåten om hva som egentlig skjedde i hytta i Nordmarka, driver oss videre. Strålende bok, dette. Som for mange andre min første Kjaerstado­pplevelse. Og den begynner selvsagt med et drap. Men gåten er vel så mye: Hvem er Jonas Wergeland? Og hva er Norges DNA?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway