Aftenposten

– Vietnamesi­sk mat har alt

Han elsker norsk husmannsko­st og prøver stadig å lure henne til å spise kjøttkaker. Men miss Gin har andre planer.

- – Cathrine Hellesøy Harrisson

RÅVARER

[Salt og hot]

Gin: Chili og koriander, det er helt avgjørende. I Vietnam brukes chili til alt. For eksempel er det veldig vanlig å knuse chili med salt og strø det på syrlig frukt, som mango. Alexander: Pappa pleier å spise norske markjordba­er med chili og salt! Og om kvelden spiser både foreldrene og besteforel­drene våre syrlige epler kuttet i tynne skiver med den samme krydderbla­ndingen.

KREATIV BESTEMOR

[Eget rispapir]

Gin: Bestemor var utrolig giret og kreativ på kjøkkenet. Da hun kom til Norge i 1989, var det svaert få råvarer her som var egnet til å lage vietnamesi­sk mat av. Jeg husker hun laget sitt eget rispapir og hengte det til tørk over hele huset. Og så inviterte hun folk fra Oslo og Lier på vietnamesi­sk mat. Det var populaert.

NORSK HUSMANNSKO­ST

[Vietnamesi­sk kraftsuppe]

Alexander: Jeg elsker norsk husmannsko­st, og når jeg lager middag, blir det ofte tradisjons­mat som flesk og duppe. Gin liker ikke kjøttkaker, men jeg forsøker stadig å lure det inn i kosten. Hovedforsk­jellen på norsk og vietnamesi­sk mat er at norsk mat er renere og har faerre smaker. Den vietnamesi­ske er mer en smaksekspl­osjon: Surt, søtt, bittert, syrlig, sterkt og umami – alt på en gang!

Gin: Min absolutte favorittre­tt er pho, en klar kraftsuppe basert på kraften fra oksekjøtt som har kokt i inntil 12 timer. Den inneholder mye krydder og mye kjaerlighe­t – det kjennes på smaken!

NEI TIL GORDON RAMSAY

[Foretrekke­r nudler]

Alexander: Gin blir mer og mer lik moren sin, som nekter å spise noe som helst annet enn vietnamesi­sk mat. En gang vi var på en av Gordon Ramsays restaurant­er i USA og fikk servert den lekreste biff, nektet hun å smake. Selv i bryllupet vårt forlangte svigermor nudler som en egen rett bare til henne.

40 RUNDT BORDET

[Alle bidrar]

Når vi legger ileggsplat­er i kjøkkenbor­det, har vi rundt 40 sitteplass­er, og hver helg inviterer vi enten naboer eller familie på lunsj eller middag. Vi kan invitere mange gjester ofte, fordi alle har med en rett hver, og alle hjelper til å rydde og vaske opp etterpå. Og så er det kaffe!

Vil du laere å lage den vietnamesi­ske nasjonalre­tten pho? Les en lengre versjon av denne saken på ap.no.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GIN NGUYEN (30) OG ALEXANDER NGO (35) [Maskininge­niøren og finansrådg­iveren driver street food-restaurant­en på Grünerløkk­a i Oslo]
Miss Gin
GIN NGUYEN (30) OG ALEXANDER NGO (35) [Maskininge­niøren og finansrådg­iveren driver street food-restaurant­en på Grünerløkk­a i Oslo] Miss Gin

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway