Aftenposten

Verdens lengste oppskrift

[Kampen om godsakene]

- – Anders Aakre

Det beste jeg vet, er steinsopp-pizza med hvit saus. Mange har spurt etter oppskrifte­n. Så mange at jeg har bestemt meg for å skrive den ned. Først av alt: Skal du lage denne pizzaen fra bunnen av, er det viktig med tålmodighe­t. Start med det som tar lengst tid, et lite tre ute i en skog, helst av gran eller furu. Dyrk det, la det gro og vokse til. Vent i femti til hundre år. Følg med underveis. Målet er at treet ditt skal danne sopprot. Ut fra dette skal steinsoppe­n vokse og gro. Mange mislykkes her. Kommer ikke sopproten, må du begynne på nytt. Er du derimot heldig, og tre og steinsopp finner sammen og begynner å utveksle naeringsst­offer, kan du mens du venter på soppen, kultivere litt mark for å få korn og oliven til deigbunn og noen vindruer, rosmarin og hvitløk til den hvite sausen.

Husk også å avle frem gris og ku, du vil trenge dem til saus og bacon. Men pass på. Gjør du noe galt her, kan det ta flere år før du oppdager feilen og må begynne på nytt. Gå så tilbake til steinsoppe­n. Det er oppskrifte­ns joker, for den er utenfor kontroll. Steinsoppe­n vokser opp en eller annen gang mellom juli og oktober. Den kommer sjelden frem på samme sted hvert år. Sjekk treet ditt. Har den dannet sopprot og unngått mark og snegler? Er soppen klar, høster du og maler kornet, du melker kua og slakter grisen, presser vindruene og olivenene og tar frem hvitløken.

Deig lager du av mel, gjaer og olivenolje. Saus lager du av crème fraîche, hvitløk og en slant av den gode hvitvinen fra vindruene (resten drikker du til). La deigen heve i en times tid. La sausen ta til seg smakene fra de ulike bestanddel­ene og sett ovnen på maks. Forstek deigen, smør på rikelig med hvit saus, kutt soppen i skiver og dryss på ost, bacon, pepper og rosmarin.

Stek den så til pizzaen blir lettere svart i kanten. Det er lett å tro at det er enkelt å lage pizza. Det er feil. Vel bekomme!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway