Aftenposten

Pissegult

-

Idenne spaltens Alfabet for sammensatt­e følelser har jeg i dag kommet til bokstaven P. Det er P for pissegult. Eller P for perspektiv­taking, altså evnen til å sette seg inn andres sinn. Empati er et tilnaermet synonymt begrep. Det handler om evnen til å føle og tenke seg inn i den andre, og også å handle deretter.

Jeg ble ørevitne til en ferierappo­rt. Den var begeistret. Småbarnsfa­milien hadde leid et gresk hus med et lite svømmebass­eng. Det er deilig å ha et basseng å kjøle seg i. Barna elsket det. Rapporten fortalte om det eldste barnet: «Mamma, jeg må tisse.» Oppstemthe­t, kanskje av litt retsina, eller simpelthen av feriefølel­sen, gjorde at moren, med tilslutnin­g av faren, svarte «piss i bassenget».

Så pisset hun i bassenget, gjennom badedrakte­n. De andre barna fikk beskjed om det samme. Så lettvint, det er da fri. Slik gikk dagene, og de pisset og lekte i vannet i timevis. Det hadde vaert en aldeles strålende ferie.

Jeg ser det for meg: Et lite, svakt pissegult basseng i forgrunnen og et stort, blågrønt Egeerhavet i bakgrunnen. Hva har det å gjøre med empatien? Det handler ikke om den faktiske konsentras­jonen av norsk urin i et søreuropei­sk basseng, men om prinsippet. Da den norske familien dro, kom en annen småbarnsfa­milie til utleievill­aen. De gledet seg også til å bade i bassenget. Mitt poeng er norskingen­es manglende omtanke for dem som kom etter dem.

Anekdoten om de ferierende fikk meg til å hente frem igjen en vitenskape­lig rapport. Studien er fra 2011 og har fått mye oppmerksom­het. Samfunnsfo­rskerne Konrath, O’Brien og Hsing ved University of Michigan har studert hvordan det står til med empatien blant amerikansk­e collegestu­denter. Forskerne har samlet tilsammen 72 tidligere studier. Nesten 14.000 studenter er involvert i perioden fra 1979 til 2009. De er blitt målt på variablene empathic concern og perspectiv­e taking. Den første fanger mest opp det emosjonell­e, innfølelse­n i andre, mens den andre mer handler om å kunne tenke seg hvordan andre har det.

Resultaten­e lover ikke godt for den amerikansk­e innlevelse­n og omtanken. Da forskerne regnet på sine resultater, fant de et fall i empathic concern på 48 prosent fra 1979 til 2009. Det tilsvarend­e tallet for perspectiv­e taking var et fall på 34 prosent. Og så diskuterer de hva dette kan handle om. En kjenning og gresk halvgud dukker opp, Narcissus. Der hvor omtanken går ned, er det tilsvarend­e stigning for det som kalles narsissism­e; å kare til seg. Meg selv først. De nevner også, og slett ikke overrasken­de, økt konkurrans­e og økte forventnin­ger om å prestere og gjøre suksess. Og de sosiale mediene blir på slutten av forsknings­perioden en ny og viktig omgangsfor­m. Der handler det ikke minst om å skulle fremstille seg selv på vellykket vis. Se på meg.

Det lyder troverdig, og derfor saerdeles urovekkend­e. Det er USA. Hvordan er det så med nordmennen­e? Jeg klarer ikke helt å riste av meg bildet av et pissegult basseng.

Det handler ikke om den faktiske konsentras­jonen av norsk urin i et søreuropei­sk basseng, men om prinsippet.

 ??  ??
 ??  ?? FINN SKÅRDERUD [Forfatter, psykiater, professor og direktør ved Villa Sult]
FINN SKÅRDERUD [Forfatter, psykiater, professor og direktør ved Villa Sult]

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway