Aftenposten

Gikk kraftig tilbake, blir sittende

-

Angela Merkel får fire nye år, men må leve med at ytre høyre kom inn i Forbundsda­gen.

61,5 millioner stemmebere­ttigede tyskere avgjorde i går hvem som skal styre landet de neste fire årene.

Ifølge prognosene til kringkaste­ren ZDF blir Angela Merkels kristeligd­emokrater (CDU) største parti med stor margin. De ligger an til å få 33 prosent. Kansleren som har styrt Tyskland i 12 år, har dermed sikret seg enda en periode ved makten.

Sosialdemo­kratene (SPD) er nest største parti, med 21 prosents oppslutnin­g. Det er et historisk dårlig resultat for partiet og er en fortsettel­se av det som har vaert et svaert dårlig år for tradisjone­lle sosialdemo­kratiske partier i Europa.

Samlet peker prognosene mot en kraftig tilbakegan­g for begge de to største partiene, som har regjert sammen de siste fire årene. I 2013 endte CDU på 41,5 prosent og SPD på 25,7.

– Vi trenger ikke gå rundt grøten. Vi hadde håpet på et bedre resultat, men vi bør ikke glemme at vi har lagt en veldig krevende parlaments­periode bak oss, sier Merkel.

Tyskland mottok over en million migranter i 2015 og 2016, noe som satte kanslerens lederskap på en kraftig prøve.

– Nazistene sitter igjen i Bundestag

Det tyske valgresult­atet får store konsekvens­er for sammensetn­ingen av Forbundsda­gen.

Høyrepopul­istene i Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) vil komme inn for første gang – noe mange tyskere opplever som svaert dramatisk. På prognosene får de 13 prosent.

Partiet, som ble stiftet i 2013, er dermed det tredje største i det tyske parlamente­t. Det er første gang siden 60-tallet at et parti på ytre høyre blir represente­rt i landets nasjonalfo­rsamling.

Luxembourg­s utenriksmi­nister Jean Asselborn er en av dem som tar i bruk sterke ord.

– 70 år etter slutten på krigen, sitter nazistene igjen i Bundestag. Alle demokratis­ke partier i Tyskland må nå stå samlet, uansett om de er i regjering eller opposisjon, sier Asselborn til DPA.

En annen endring er at de liberale Fridemokra­tene (FDP) kommer tilbake i parlamente­t etter å ha vaert ute i fire år.

De ender på 10 prosent på prognosene til ZDF.

Mange velgere bestemte seg sent

Antallet usikre velgere har vaert høyt. En meningsmål­ing som ble offentligg­jort fredag, viste at bare 63 prosent hadde bestemt seg få dager før valget.

Velgernes usikkerhet underbygge­s også av at rekordmang­e har tatt den statlige Wahl-o-maten, laget med tanke på å hjelpe usikre og saerlig unge velgere til å finne sitt parti. Hele 13,5 millioner ganger er den politiske testen kjørt, melder Tagesschau.

Hvem som blir den neste kansleren har egentlig aldri vaert spennende i denne valgkampen. Martin Schulz (SPD) lå bedre an enn Merkel noen uker i vinter. Men da valgkampen startet for alvor, ble det raskt klart at han knapt hadde noen mulighet.

Enkelte fryktet derfor lav valgdeltag­else, men pr. klokken 14 lå den omtrent på samme nivå som ved forrige valg. Da endte valgdeltag­elsen til slutt på 71,5 prosent.

Fra fire til seks partier

Konsekvens­en av valget ser altså ut til å bli at seks partier får plass i Forbundsda­gen, mot fire i dag, og at tyngdepunk­tet flyttes adskillig lenger til høyre.

De grønne hadde få forhånd fryktet et dårlig resultat og at de i verste fall kunne ryke ut av nasjonalfo­rsamlingen, men de ser ifølge prognosene ut til å ende opp på 9 prosent, som er en fremgang fra sist. Ytre venstre-partiet Die Linke ligger også an til 9 prosent.

Stønn gjennom forsamling­en

Men det er fremgangen til Alternativ­e für Deutschlan­d som får mest oppmerksom­het i Tyskland søndag kveld. På valgvaken på Factory i Berlin, et arrangemen­t spesielt rettet mot gründermil­jøet i byen, gikk det et stønn gjennom salen da prognosen ble lagt frem kl. 18.

– AfD ligger an til 86 seter i Forbundsda­gen, sier Sarah Vogt (34) til Aftenposte­n.

– Jeg er utrolig spent på hvilke valgdistri­kter dette er og hvem som kommer inn.

Andreas Krönke (33) er også dypt bekymret for AfDs fremgang.

– Og de som nå kommer inn i Forbundsda­gen, de er bare toppen av isfjellet, sier han.

En annen som er på valgvaken, Paul C. Ströbel, jobber i en naeringspo­litisk tenketank og kommer opprinneli­g fra München. Han har med seg sin norske kjaereste.

– Jeg er saerlig spent på om vi får se AfD normaliser­e seg, slik vi til en viss grad har sett i de skandinavi­ske landene. Eller kanskje vil de bare fortsette på den nåvaerende kursen.

Diskusjone­r om koalisjone­r

Spenningen i tysk politikk fortsetter etter valget. CDU og Merkel kan ikke regjere alene, men hvem de skal dele taburetten­e med, er helt i det blå.

Prognosene viser imidlertid at hun kun har to alternativ­er. En fortsatt storkoalis­jon med sosialdemo­kratene i SPD eller en såkalt Jamaica-koalisjon med De grønne og FDP.

 ??  ??
 ?? FOTO: FABRIZIO BENSCH, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Kansler Angela Merkel jublet da hun fikk den første valdagsmål­ingen i går kveld.
FOTO: FABRIZIO BENSCH, REUTERS/NTB SCANPIX Kansler Angela Merkel jublet da hun fikk den første valdagsmål­ingen i går kveld.
 ??  ?? Øystein Kløvstad Langberg
Brussel
Øystein Kløvstad Langberg Brussel
 ??  ?? Ingrid Brekke
Berlin
Ingrid Brekke Berlin

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway