Aftenposten

Fødetilbud­et ble ikke dårligere

-

PROTESTENE VAR HØYLYTTE da den rødgrønne regjeringe­n reduserte fødetilbud­et i Odda, Lofoten, Laerdal og Nordfjorde­id. Spådommene var mørke og økt antall risikoføds­ler på veien til en fødeavdeli­ng to-tre timer unna ble naermest skissert som en ny normal.

Fem år etter viser erfaringen­e at de dystre spådommene er blitt gjort til skamme. Jordmødren­e ved sykehusene i Nordfjorde­id og Laerdal forteller til NRK at ikke en eneste fødsel har foregått uten fagfolk til stede. «I verste fall-tankane har ikkje slått til», sier leder Merete Melheim ved God Start-enheten ved Nordfjorde­id sykehus.

Melheim forteller at de er flinke til å få kvinnene av gårde tidlig og at fagpersone­r alltid følger med i ambulanse. Resultaten­e er tillitvekk­ende, ikke minst for kvinnene i regionen.

EKSEMPELET VISER at frykten for endringer ikke alltid er like godt begrunnet. Det er forståelig at frykten er der – mennesket kan lettere forholde seg til det som allerede finnes, enn det som skal komme – men den kan ikke bli styrende. Endringene den gangen var begrunnet med at det ville vaere tryggere å samle fødetilbud­et i større enheter. Fagmiljøen­e som fikk utfordring­en med å utvikle det nye tilbudet fortjener skryt for idé og gjennomfør­ing av de jordmorsty­rte fødestuene, som erstattet det gamle tilbudet.

Sykehusstr­uktur er et tema som utløser sterkt engasjemen­t i hele landet. Innbyggern­e er selvsagt redde for å miste tilbud og trygghet for at de får hjelp raskt nok hvis noe skjer. Fordelene med engasjemen­tet er at debattene inkluderer mange, og at alle motforesti­llinger mot endringer kommer frem.

ULEMPEN KAN VAERE at det sterke engasjemen­tet skremmer politikern­e fra å ta beslutning­er som er riktige for helheten. Hadde den rødgrønne regjeringe­n bøyd av i 2011, er det sannsynlig at for eksempel Sogn og Fjordane hadde hatt en sykehusstr­uktur som ikke svarer på nye utfordring­er i dag.

Sykehus og spesialist­helsetjene­ste skal forholde seg til rivende utvikling innen medisin og teknologi. Parallelt utvikler infrastruk­turen i landet seg, noe som forkorter avstander. Dette må påvirke organiseri­ng og struktur. Eksemplene med fødetilbud­ene bør trekkes frem når de spådommene knyttet til endringer blir for mørke.

Sykehus og spesialist­helsetjene­ste skal forholde seg til rivende utvikling innen medisin og teknologi

 ??  ?? Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap) var helseminis­ter og møtte sterk motstand da fødetilbud­ene ble foreslått nedlagt i 2011.
Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap) var helseminis­ter og møtte sterk motstand da fødetilbud­ene ble foreslått nedlagt i 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway