Aftenposten

En nyttig sentralban­k

- Arne Jon Isachsen professor, Handelshøg­skolen BI

Svein Gjedrems foredrag fra november 2010, «En nyttig sentralban­k», er glitrende.

Innledning­svis minner Gjedrem om at etter den første verdenskri­g var den allmenne oppfatning­en at verdien av den norske kronen skulle bringes tilbake til gammel gullverdi. Sentralban­ksjef Nicolai Rygg så det som en moralsk forpliktel­se. Tilsvarend­e valgte finansmini­steren i Storbritan­nia, Winston Churchill, å bringe pundet tilbake til pari.

Begge lyktes, Churchill i 1925 og Rygg tre år senere. Men til en høy pris; begge landene fikk en overvurder­t valuta som ga dårlig konkurrans­eevne og press for fortsatt prisnedgan­g. Senere anså Churchill dette som sin største tabbe i livet.

I sitt foredrag fremholder Gjedrem at Ryggs lodd ble å rydde opp etter politikken under og etter den første verdenskri­gen.

I 1949 overtar staten alle aksjene i Norges Bank. Etterkrigs­tiden står i «styringsop­timismens tegn», sier Gjedrem. Han trekker frem penge- og kredittlov­en av 1965, som var en fullmaktsl­ov, der Norges Bank glir over i rollen som rådgiver. Gjedrem skriver:

«Perioden markerte et lavmål for Norges Bank: Banken fikk ikke lov til å gjøre noe, mens inflasjone­n skjøt fart.»

Knut Getz Wold, som var sjef for Norges Bank på den tiden, ser imidlertid ikke ut til å ha hatt noe imot at Norges Bank måtte nøye seg med å ha innflytels­e snarer enn makt. «Slik bør det vaere», sier Getz Wold, og legger til: «Storting og regjering har det siste ordet».

Gjedrem ville det annerledes. Da han tok over som sentralban­ksjef i januar 1999, ble praksis lagt om; nå styrte man mot en prisstigni­ng på om lag to prosent, slik den nyetablert­e europeiske sentralban­ken gjorde. Det ny mantraet lød slik:

«Å sikte mot lav og stabil inflasjon er det beste bidraget pengepolit­ikken kan gi til å jevne ut den økonomiske utviklinge­n og til stabil kronekurs.»

En annen innovasjon i tenkningen rundt Norges Banks oppgaver formulerte Svein Gjedrem slik:

«Med et kjent reaksjonsm­ønster i pengepolit­ikken, kan partene i de sentrale inntektsop­pgjørene ta hensyn til virkninger via renten når lønnsvekst­en blir avtalt.»

Å gjøre reaksjonsm­ønsteret kjent innebar ganske enkelt at Norges Bank ville sette renten opp om lønnsstign­ingen ikke var forenlig med inflasjons­målet. Det var dette banken gjorde sommeren 2002, da LO og NHO dro til med en lønnsvekst Norges Bank ikke kunne akseptere. Mens alle andre lands sentralban­ker satte renten ned, satte Norges Bank den opp. Kronen styrket seg til langt over det vår konkurrans­eevne skulle tilsi. Partene i arbeidsliv­et fikk en lekse de sent glemte.

Avslutning­svis konstatere­r Gjedrem at Norges Bank har funnet sin rolle i samfunnet. Man deltar ikke lenger i korporativ­e prosesser. Og man har trukket seg tilbake som rådgiver. Norges Bank utøver makt basert på det mandat og de mål den har fått fra storting og regjering. Ryddig og greit. Og temmelig krevende.

Elisabeth Holvik, Erling Røed Larsen, Helle Stensbak og Arne Jon Isachsen skriver hver mandag om økonomi i denne spalten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway