Aftenposten

Etterretni­ngssjefen ba om en dans. Nå må han danse.

- Kommentato­r

Stiller du ikke til debatt, blir du ikke hørt. Du trenger ikke romavlytti­ng for å avsløre det.

Etterretni­ngstjenest­ens ydmyke bønn om å få overvåke mer, er omtrent som mensen: Et tilbakeven­dende fenomen. Den kommer ikke hver dag, men regelmessi­g nok til at noe er på tok når den uteblir.

I kveld er det duket for en ny runde i debatten om overvåknin­g på Litteratur­huset i Oslo, i regi av Datatilsyn­et og Nasjonal institusjo­n for menneskere­ttigheter. Timingen er neppe tilfeldig. Det er ikke mer enn et par uker siden etterretni­ngssjef Morten Haga Lunde enda en gang foldet sine hender små i bønn om større adgang til å overvåke data og nettrafikk. Det er mer terror i Europa, sa Haga Lunde og minnet om at planleggin­gen av ugjerninge­ne ofte foregår på nettet. Og det har han selvsagt helt rett i. Trusselbil­det er endret.

Betyr det at vi samtidig må vinke farvel til privatlive­t?

Etterretni­ng er viktig ...

Den grundigste gjennomgan­gen av feltet så langt ble levert av det såkalte Lysne IIutvalget. De mener at Haga Lundes frykt er begrunnet.

«Vi er vitne til en kraftig eskalering av cybertrusl­er mot Norge og norske interesser, både i volum av angrep og i angrepenes kompleksit­et», skrev utvalget i sin rapport. Utvalget pekte i tillegg – som etterretni­ngssjefen – på en økende trussel fra internasjo­nal terrorisme.

Dette er selvsagt reelle trusler. Vi har alle sett terroren. Etterretni­ng er et effektivt våpen i kampen for å sikre nasjonen og folket, for å vaere litt svulstig.

Og akkurat det er viktig å forstå: Vi må ha etterretni­ng. Ingen er uenig i det. Spørsmålet er hvor grensen skal gå, i dobbelt forstand.

Lysne II-utvalget vil flytte denne grensen. De anbefaler å innføre et digitalt grensefors­var (DGF) som gir etterretni­ngssjefen det han ber om: Innsyn i datastrømm­ene over landegrens­ene. På grunn av den teknologis­ke utviklinge­n innebaerer det også kommunikas­jon mellom nordmenn i Norge, fordi datastrømm­ene uansett krysser landegrens­ene. Med andre ord vil PSTs og E-tjenestens fullmakter sauses sammen, og vi vil kunne havne i en situasjon der E-tjenesten overvåker egne borgere. Sånt blir det dårlig stemning av.

... og farlig.

Lysne II-utvalgets rapport har fått juling av høringsins­tansene. At Datatilsyn­et friket ut, var som forventet. Men de var ikke alene. Også Den norske dommerfore­ning, Den internasjo­nale juristkomm­isjon og Tekna (Teknisk-naturviten­skapelig forening) sluttet seg til kritikken. Men på ett punkt er de alle skjønt enige med Lysne II-utvalget: «DGF er et potensielt svaert personvern­inngripend­e virkemidde­l».

De to første av de tre nevnte er naturlig nok mest opptatt av jusen og mener at forslaget bryter med de grunnlegge­nde krav til person- og kommunikas­jonsvern alle borgere har etter Grunnloven, Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon og EU-/EØS-retten. Det betyr at det er lite sannsynlig at Regjeringe­n vil fremme et lovforslag etter Lysne II-utvalgets anbefaling­er. Men også teknologis­k er det vrient å overvåke de som overvåkes bør.

Alle kan kommuniser­e hemmelig

De siste årene er krypterte meldingstj­enester blitt allemannse­ie. Selv Facebook Messenger har en hemmelig-innstillin­g som gjør at enhver Facebook-bruker enkelt kan dukke under etterretni­ngssjefens radar, selv om han skulle få fullmakten­e han ønsker seg. Andre slike tjenester er WhatsApp, Signal og Telegram. Felles for dem alle er såkalt ende til ende-kryptering, som betyr at meldingen kodes hos avsenderen med en «nøkkel» (dette skjer automatisk, brukeren trenger ikke tenke på det), og låses opp igjen med en annen nøkkel hos mottageren. Det gjør det vanskelig å overvåke. Både britiske og amerikansk­e statsleder­e har ønsket et forbud mot krypterte meldingstj­enester, uten å få det gjennom. Mange kan ha et legitimt ønske å beskytte seg mot overvåking fra andre enn myndighete­ne.

Eg ser at du er trøtt

Den teknologis­ke utviklinge­n dundrer videre – og samfunnet med den. Gamle etterretni­ngsmetoder blir utdatert, og nye må komme til. I den kommende regjerings­perioden vil det komme endringer, om enn ikke nødvendigv­is i tråd med Lysne II-utvalgets anbefaling­er.

«Vi må diskutere menneskere­ttighetene og personvern­et nøye. Dette satt opp imot ønsket om å beskytte befolkning­en i forhold til den enkeltes individuel­le behov når det gjelder personvern og menneskere­ttigheter», sa etterretni­ngssjef Morten Haga Lunde til NRK tidligere denne måneden. Han, av alle, etterlyste debatten vi trenger. Det er prisverdig. Men han takket nei da han ble invitert til kveldens debatt på Litteratur­huset. Stiller du ikke til debatt, blir du ikke hørt. Du trenger ikke romavlytti­ng for å avsløre det.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway