Aftenposten

Tyskerne ryster sin kansler

-

Angela Merkel får en kraftig smell, men regjerer videre, nå også med et stort oppbud av høyrepopul­ister på nakken.

Angela Merkel har mye å rette opp i det som ganske sikkert blir hennes siste periode. Det er sannsynlig at CDU velger ny partileder i god tid før neste valg.

FDP er den andre seierherre­n. De liberale fridemokra­tene er et tradisjons­rikt maktparti som har regjert med både SPD og CDU/CSU, men som røk under sperregren­sen på fem prosent i 2013. Nå kommer partiet sterkt tilbake under sin nye leder, Christian Lindner.

Fikk ikke betalt

Også FDPs resultat har noe med innvandrin­gspolitikk å gjøre. FDP har brutt med klassisk liberal politikk og lagt seg på en streng linje overfor flyktninge­r. Lindner vakte oppsikt i valgkampen med setninger som: «Det er ingen menneskere­tt å velge hvor i verden man skal bo.»

Handler valgresult­atet bare om flyktningp­olitikk? Svaret er selvsagt nei, men det må veie tungt.

«Normalt» burde den tyske regjeringe­n ha blitt belønnet av velgerne: Landet er stabilt, økonomien god, arbeidsled­igheten lav.

Men Tyskland er egentlig ikke normalt. Angela Merkel har regjert i 12 år allerede, slett ikke vanlig i vår tid. Hun er respektert, men ikke elsket av saerlig mange. Sosialdemo­kratene stilte nok en gang med en kandidat, Martin Schulz, som ble stadig mindre likt desto bedre velgerne ble kjent med ham.

Folkeparti­ene sykner hen

Det er heldigvis heller ikke normalt med storkoalis­joner på tvers av det klassiske høyrevenst­re-skillet. Når CDU/CSU og SPD regjerer sammen, kan det gi stabilitet og gode politiske resultater, men forskjelle­r kamufleres og det politiske engasjemen­tet kveles.

Også i perioden 2005–2009 regjerte konservati­ve og sosialdemo­krater sammen. Sett under ett har hopehavet åpnet for fløypartie­r på begge sider. Venstrerad­ikale Die Linke kom inn allerede i 2005 og fikk sitt gjennombru­dd i 2009. Ved dette valget, holdt de røde stillingen godt med cirka ni prosents oppslutnin­g. Og så kom altså AfD med over 13.

De tradisjone­lle folkeparti­ene lå søndag kveld an til cirka 53 prosent tilsammen. Så sent som i 2002 hadde de 77 prosent. Tyskland regnes som et politisk stabilt land, men det eneste stabile nå er Angela Merkel – på et vis og så lenge hun varer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway