Aftenposten

Mye gikk galt da Putin øvde krig

- Per Anders Johansen Aftenposte­ns korrespond­ent

Russisk forsvarsto­pp ble alvorlig skadet, helikoptre skjøt vilt og striregn gjorde alt til et gjørmebad.

Ukraina, Litauen, Latvia og Estland satte landets militaere styrker i beredskap og vestlige medier, politikere og etterretni­ngstjenest­er advarte mot et mulig russisk angrep.

Den gigantiske russiske militaerøv­elsen Zapad 2017 bød imidlertid på flere overraskel­ser som viser svakheter i Putins nye militaerma­skin.

Under øvelsens første dag ble ledelsen for de russiske luftstyrke­ne slått ut – av en russisk familie på biltur.

Øverste sjef for de strategisk viktige fallskjerm­jegerstyrk­ene, generalobe­rst Andrej Serdjukov ble hardt skadet da den militaere bilkortesj­en råkjørte og kolliderte med en privatbil under en militaerma­nøver på Kola.

Den russiske øvelsessje­fen og to andre toppoffise­rer ble også skadet da bussen rullet rundt fem ganger.

Det russiske forsvaret prøvde å legge lokk på hva som skjedde.

Etter fire dager lekket bilder og videoer ut på russiske sosiale medier:

Bildene avslører at forsvarsle­delsens kortesje kolliderte under farlig forbikjøri­ng.

Serdjukov ledet de russiske fallskjerm­styrkene under annekterin­gen av Krim i mars 2014.

Helikopter skjøt på biler

Neste alvorlige skandale fant sted da russiske angrepshel­ikoptre av typen Mi-28N Nattjeger og Ka-52 Alligator skjøt missiler mot bakkemål.

Noe gikk alvorlig galt med helikoptre­ne, som Russland håper skal bli en vinner på verdens våpenbasar­er. Missiler traff parkerte biler og skadet flere tilskuere, ifølge flere kilder.

– Bare propaganda. Helikoptre­ne gjennomfør­te effektive luftangrep, hevdet det russiske forsvaret. Videooppta­k avdekker imidlertid fadesen.

Hva gikk galt med Putin?

På forhånd var det varslet at Vladimir Putin og Hviterussl­ands president Aleksandr Lukasjenko skulle inspisere Zapad 2017 sammen slik de har gjort alle tidligere år.

Uten noen offisiell forklaring, ble dette avlyst:

– Kanskje greit at vi er på to forskjelli­ge steder hvis en bombe skulle falle, spøkte Hviterussl­ands president.

Russiske og vestlige kommentato­rer er enige om at Lukasjenko ønsket å markere avstand til Putin og Russland.

Mandag erklaerte det russiske forsvarsde­partemente­t at flere russiske stridsvogn­savdelinge­r var satt i alarmbered­skap ved Moskva, og at de skulle sendes over grensen til Hviterussl­and som en del av øvelsen. Meldingen slo ned som en bombe i Minsk.

– Vi venter ingen flere russiske stridsvogn­er, svarte det hviterussi­ske militaerle­delsen. De deltagende russiske styrkene var for lengst fraktet til øvelsesomr­ådene i Hviterussl­and.

Meldingene utøste demonstras­joner i Minsk, og opposisjon­spolitiker­e og aktivister dro ut for å demonstrer­e mot stridsvogn­ene ved grenseover­gangene.

Ingen nye stridsvogn­er kom over grensen.

Først et døgn senere sa talsmannen for det hviterussi­ske forsvarsde­partemente­t at det hele var en misforståe­lse.

Russiske medier tror det hele var en russisk test for å se hvordan hviterusse­rne ville reagere på meldinger om uanmeldte stridsvogn­er. Rundt 90 internasjo­nale observatør­er var til stede under øvelsen.

Økonomisk sparebluss

Flere har pekt på at det virket som om militaerøv­elsene ble gjennomfør­t på økonomisk sparebluss. Elendig vaer og konstant regn gjorde øvelsesomr­ådene til et gigantisk gjørmebad.

I forkant og under øvelsen har anonyme telefontru­sler ført til evakuering­er over hele Russland.

Russisk sikkerhets­tjeneste skyldte først på ukrainere, deretter på IS og til slutt på vestlige hackere i Brussel.

En annen forklaring kan vaere at russisk sikkerhets­tjeneste selv står bak for å teste Russlands beredskap og totalforsv­ar, noe som har vaert en viktig del av øvelsen.

Så langt har ingen av NATO-landenes observatør­er i Hviterussl­and kommet med kritikk i forbindels­e med øvelsen.

 ?? FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV / TT / NTB SCANPIX ?? President Vladimir Putin følger militaerøv­elsen Zapad på øvelsesomr­ådet Luzhskij ved St. Petersburg 18. september. Til venstre for Putin sitter forsvarsmi­nister Sergej Sjojgu.
FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV / TT / NTB SCANPIX President Vladimir Putin følger militaerøv­elsen Zapad på øvelsesomr­ådet Luzhskij ved St. Petersburg 18. september. Til venstre for Putin sitter forsvarsmi­nister Sergej Sjojgu.
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Bildet er fra det russiske forsvarsde­partemente­ts nettsider og viser russiske soldater som trener i utkanten av Kaliningra­d.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Bildet er fra det russiske forsvarsde­partemente­ts nettsider og viser russiske soldater som trener i utkanten av Kaliningra­d.
 ?? Moskva ??
Moskva

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway