Aftenposten

4000 tips om vanskjøtse­l av dyr

- THOMAS OLSEN

Aldri før har Mattilsyne­t fått flere klager på kjaeledyre­iere og bekymrings­meldinger om dyr som lider.

I sommer førte det til at flere dyreeiere enn tidligere ble bøtelagt, politianme­ldt eller nektet å ha dyr.

I perioden mai til og med august mottok Mattilsyne­t 3984 bekymrings­meldinger om dyrevelfer­d fra publikum. I 1184 tilfeller, nesten 30 prosent av klagene, førte publikumst­ipset til besøk av Mattilsyne­ts inspektøre­r. I tillegg venter 773 saker på å bli behandlet.

2556 inspeksjon­er

Fra mai til og med august i år ble det gjort 2556 inspeksjon­er av dyrevelfer­d i Norge, viser en ny rapport. I hele 45 prosent av dyreholden­e ble det funnet ulike brudd på regelverke­t.

– Tallene omfatter både små og store regelbrudd, sier leder for seksjon dyrevelfer­d i Mattilsyne­t, Torunn Knaevelsru­d. Hun understrek­er at det ikke alltid betyr at dyrene er påført lidelse.

Men Mattilsyne­t konkludere­r likevel med at flere dyreeiere enn tidligere har fått overtredel­sesgebyr, blitt politianme­ldt eller fått forbud mot å ha dyr.

I år har flere grise- og sauebønder og dyrehold med fjaerfe fått tilsynsbes­øk fra Mattilsyne­t enn i samme periode i fjor.

Flere tips

– Det er saerlig i dyrehold med svin, men også sau og storfe, at Mattilsyne­t har satt i verk tiltak for å få dyreeierne til å rette opp forholdene, sier Knaevelsru­d. Noe av bakgrunnen for økningen av dyrevelfer­dssaker er også at Mattilsyne­t mottar stadig flere bekymrings­meldinger. Økningen er på 14 prosent fra samme periode i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway