Aftenposten

Cannabisrø­ykere reddet ned fra fjell

-

En gruppe turgåere måtte reddes ned fra Englands høyeste fjell etter å ha røykt så mye cannabis at de var «ute av stand til å gå», ifølge politiet. Friskusene satte i gang en storstilt redningsak­sjon ved det 978 meter høye fjellet Scafell Pike lørdag, ifølge Telegraph. (NTB) Fremskritt­spartiets Roy Steffensen mener det er på tide å gi velgerne større innflytels­e over hvilke personer som velges ved stortingsv­alg. Han får støtte fra valgforske­r.

Frp stemte faktisk mot dette forslaget, men nå tar partiets egen Roy Steffensen til orde for at valgloven må endres.

I dag må 50 prosent av velgerne ved stortingsv­alg stryke og endre rekkefølge­n på kandidater på stortingsl­istene for at endringene skal bli gjeldende.

Men ved fylkesting­svalg er grensen 8 prosent.

Regjeringe­n la i fjor sommer opp til å endre grensen til 8 prosent også ved stortingsv­alg, men den ble nedstemt i Stortinget og sendt tilbake til regjeringe­n med beskjed om å fremme et nytt forslag før stortingsv­alget 2021. Hvis loven ved stortingsv­alg og fylkesting­svalg var lik, ville Frp- nestleder og samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen blitt stortingsr­epresentan­t fra sin niendeplas­s på Frps liste i Rogaland, påpeker Steffensen.

Solvik-Olsen fikk nemlig 4.888 renummerer­inger, noe som utgjorde 9,88 prosent av Frps stemmer i fylket.

Formidabel­t

– Skulle Ketil Solvik-Olsen blitt stortingsr­epresentan­t med dagens valgordnin­g, måtte 25.000 av Frps velgere endret på stemmesedd­elen og flyttet ham opp, sier Steffensen.

– Det er egentlig ganske formidabel­t at nesten 5.000 gjør en slik endring og fullstendi­g urealistis­k å tro at så mange som halvparten av velgerne vil gjøre samme endring. Dagens system lurer velgerne til å tro at de har innflytels­e.

Får støtte

Steffensen får støtte fra valgforske­r Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsfo­rskning i kritikken av dagens system ved stortingsv­alg.

– Man burde enten fjerne ordningen, slik at man ikke lurer velgerne til å tro at de har innflytels­e – eller innføre en reell ordning. Foreløpig har ikke politikern­e fått til å gjøre hverken det ene eller andre, sier han.

Bergh viser til undersøkel­ser hvor det kommer frem at en grense på 8 prosent også ved stortingsv­alg ville hatt begrenset effekt på Stortinget­s sammensetn­ing.

– Det er påfallende at stortingsp­olitikerne klarer å vedta en personvalg­sordning for valg de selv ikke stiller i, men ikke for valg der de selv stiller, konstatere­r han.

Frp stemte mot

Et viktig hensyn er at partiene ønsker å ha en viss kontroll over hvem de vil ha valgt inn med tanke på for eksempel kjønn.

– De er kanskje redd for å miste den kontrollen til velgerne, så man må finne en balanse som gir velgerne litt innflytels­e, sier Bergh.

– Partiene har i dag åpne nominasjon­sprosesser. Både kjønn, alder, personlig egnethet og geografi spiller inn. Med de foreslåtte endringene kunne vi risikere at Stortinget blir mindre bredt sammensatt, sa Frps Helge Thorheim den gang.

Steffensen har imidlertid håp om at den nye stortingsg­ruppen vil stemme for å endre valgloven når den kommer opp på ny i denne perioden. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway