Aftenposten

IS nesten utradert fra kartet

- TOR ARNE ANDREASSEN

Ta en kikk på de to kartene som viser hvor store områder Den islamske staten (IS) kontroller­er i Syria og Irak. Det ene viser situasjone­n sommeren 2014, det andre situasjone­n nå.

I 2014 hadde IS erobret Nord-Iraks nest største by Mosul, og de sto bare noen kilometer fra hovedstade­n Bagdad. I Syria var det bare de østlige områdene som sto imot.

IS står ribbet tilbake

IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi oppfordret alle muslimer til å komme til Syria og Irak for å bygge opp en muslimsk stat. Titusener fulgte oppfordrin­gen. Snart fulgte mange terroraksj­oner i europeiske land som var blitt initiert i IS’ territoriu­m.

Nå står IS snart ribbet tilbake. Hvis man kun markerer befolkede områder og ikke regner med den folketomme ørkenen mellom, er det bare noen få tynne striper med land som nå kontroller­es av IS. Millioner av innbyggere er ikke lenger deres innbyggere, de har mistet viktige oljerike områder og flere står for fall.

IS taper slag på slag

I juli var det klart at IS hadde tapt det ni måneder lange slaget om Mosul. Mange hadde ventet en hard kamp om nabobyen Tal Afar i august, men IS ga opp i løpet av ti dager.

Kampene om Raqqa i Syria har vart i tre måneder og IS holder nå bare 10–15 prosent av byen. De er omringet og det er kun et spørsmål om tid når også den «hovedstade­n» har falt.

Den syriske haeren og deres allierte har med russisk luftstøtte rykket lynraskt frem mot byen Deir ez-Zor ved Eufrat i det østlige Syria. Det ble feiret som en stor seier både i Damaskus og i Russland da man nådde frem til den regimetro garnisonen som hadde vaert under beleiring i mer enn to år.

– Regimet skiftet fokus mot IS etter at Øst-Aleppo ble gjenerobre­t og regimet inngikk våpenhvile med mange av de resterende opprørsgru­ppene i det sentrale Syria. Dette friga soldater til å begynne å presse IS, sier Thomas Slensvik, orlogskapt­ein og leder for Forsvarets høgskoles mediegrupp­e.

Faerre fremmedkri­gere

Nå har også den amerikansk­støtte og kurdiskdom­inerte SDF-militsen kastet seg inn i kampen om Deir ez-Zor, Eufrat-dalen og oljerikdom­mene som IS tidligere hadde fordel av. Å unngå konfrontas­joner mellom de russiskstø­ttede, regimevenn­lige styrkene og de amerikansk­støttede styrkene synes å vaere en større bekymring enn faren for at IS skal kunne klare å stå imot.

– IS har i stor grad mistet tilgang på fremmedkri­gere på grunn av bedre grensekont­roller og etterretni­ngsarbeid, og de har sann- synligvis mistet støtten fra mange eksterne økonomiske sponsorer både som følge av brutal fremferd og dalende oppslutnin­g i den muslimske verden, men sannsynlig­vis har det også pågått skjulte operasjone­r for å avsløre og hindre finansieri­ng av IS rundt om i verden, sier Slensvik.

IS-krigere rømmer Syria

Hver dag kommer det rapporter om mange titalls IS-krigere som blir drept i slag på bakken eller som et resultat av bombing. Talsmenn for det amerikansk­e forsvaret har uttalt at de tror tusenvis av IS-krigere vil bli drept i de avsluttend­e kampene.

Cirka 300 befinner seg også nå i Idlib-provinsen og håper å komme seg ut av Syria og over til Tyrkia, opplyser en saudiarabe­r som har vaert IS-medlem, til The Guardian. De melder at flere dusin tidligere krigere allerede har tatt seg over grensen.

– Holder 15 prosent av Syria

Det går ikke så bra for opprørerne som kjemper mot president Bashar al-Assad og hans regime heller. Ifølge den russiske generalen Aleksandr Lapin kontroller­er opprørere fortsatt 15 prosent av landet, rundt 27.000 kvadratkil­ometer.

Etter det katastrofa­le nederlaget i Aleppo er opprørerne blitt presset ut av mange små lommer som de tidligere har kontroller­t.

Mange har endt opp i Idlib-provinsen, i det nordvestli­ge hjørnet av Syria. Et område som domineres av Hayat Tahrir al Sham, tidligere kjent som den Al-Qaida-tilknytted­e Nusrafront­en.

Idlib-provinsen er ett av fire områder i Syria med våpenhvile, men det kan bli vanskelig for USA å ta til orde for at det syriske regimet og russerne ikke skal gjenoppta bombingen av Idlib dersom AlQaida-tilknytted­e grupper tar helt over, advarte en amerikansk talsmann i august.

 ?? SCANPIX
FOTO: HUSSEIN MALLA /AP/ NTB ?? En soldat fra den USA-støttede SDF-militsen løper for å krysse en gate i Raqqa.
SCANPIX FOTO: HUSSEIN MALLA /AP/ NTB En soldat fra den USA-støttede SDF-militsen løper for å krysse en gate i Raqqa.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway