Aftenposten

De har levert knusktørre tekster i 50 år. Det gleder alle.

- SIGURD BJØRNESTAD

I disse dager feirer Det tekniske beregnings­utvalget for inntektsop­pgjørene 50 år. Blant kjente går det bare under forkortels­en TBU.

I dag får TBU både jubileumsb­ok og et kort seminar. I boken står det at rapportene­s tall og tekst er «ført i en så tørr og uengasjere­nde prosa som overhodet mulig».

På seminaret vil LO-lederen, NHO-sjefen, ansvarlig Høyre-statsråd Anniken Hauglie, forskerne og flere andre stå frem på rekke og rad for å hylle utvalget.

Enige om tall

Siden 1967 har partene i arbeidsliv­et, departemen­tenes teknokrate­r og en leder fra Statistisk sentralbyr­å laget et omforent tallgrunnl­ag for inntektsop­pgjørene.

Partene skal bli enige om tallene før oppgjørene starter. Viktig tid skal ikke bli brukt på å krangle om statistikk og lønnstall.

Norsk økonomisk historie etter krigen er historien om sosialøkon­omenes innmarsj i styre og stell. En av de fremste var forsknings­direktør Odd Aukrust i Statistisk sentralbyr­å. Han var TBUs første leder og ledet det fra 1967 til 1985.

Han ledet også et tremannsut­valg som var forløperen til TBU. Dette utvalget beskrev den norske lønnsdanne­lsen. Der ble økonomien delt i to: konkurrans­eutsatt del og skjermet del.

Den ene delen konkurrere­r med utenlandsk­e bedrifter hjemme og ute. Den andre delen er skjermet for slikt og kan i større grad sette sine egne priser uten fare for å bli konkurrert inn i glemselen.

Forståelse­n fra Aukrusts utvalg har holdt seg levende gjennom alle TBUs 50 år. Den ble etter hvert en norm for norske lønnsoppgj­ør:

Represente­rt ved industrien skal de konkurrans­eutsatte naeringene forhandle sine sentrale lønnstille­gg først.

Deretter forhandler alle i privat og offentlig sektor som ikke konkurrer med utlendinge­r. Industrien­s lønnstille­gg er da kjent og danner et utgangspun­kt og kanskje en også grense for resten. Resultatet av normens livskraft er en forbløffen­de lik langsiktig lønnsutvik­ling for store grupper lønnstager­e.

Normen for lønnsoppgj­ørene har dermed bidratt sterkt til at Norge ett av landene i verden med de aller minste inntektsfo­rskjellene.

Den store konflikten

På en treffende måte forteller kurven på innsiden av jubileumsb­okens stive permer en annen forbløffen­de historie: Fordelinge­n av kaken mellom arbeidere og kapitalist­er i industrien på fastlandet har vaert uendret i nesten 50 år.

Arbeiderne­s andel av kaken svinger rett nok mellom 75 prosent og 90 prosent i de enkelte årene mellom 1970 og 2016. Men det langsiktig­e bildet er klart preget av stabilitet.

Møtte oljeprisfa­llet

Så går den an å se på den naere forhistori­en i norsk lønnsdanne­lse. Etter oljeprisfa­llet i 2014 fulgte dårligere tider i store deler av økonomien.

Norsk arbeidsliv reagerte nesten momentant. Det var behov for å styrke konkurrans­eevnen. Lønnsvekst­en i fjor ble følgelig den laveste etter krigen. Ingen sloss eller brente bildekk i gatene.

TBU er en viktig del av de prosessene som leder frem til enigheten mellom partene. Så kan man like eller mislike resultatet. Uansett: Fra 1985 til 2015 steg reallønnen for norske arbeidstag­ere med 73 prosent, står det i jubileumsb­oken.

Ingen vet hvordan de siste 50 årene ville vaert uten TBU. Kanskje det ville gått like bra eller like dårlig i økonomien.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway