Aftenposten

– Jeg trodde jeg hadde seieren inne

- KURT. B.M. HAUGLI TORGEIR STRANDBERG STIG NILSSEN Bergen

Det ble gull til Bergen, og sølv til Kristoff.

Rundt fire kilometer fra mål ble TV-bildene borte. Håpet om norsk medalje var også i ferd med å svinne. Det skulle liksom ikke lykkes da Norge laget en sykkelfest uten sidestykke.

– Terningkas­t syv til Bergen, sa den norske landslagss­jefen Stig Kristianse­n etterpå.

Da TV-kamera på nytt kunne fange opp rytterne, var de kommet til Bryggen. Plutselig var Alexander Kristoff i god posisjon inn til en massespurt.

Nesten terningkas­t 6

Stig Kristianse­n var villig til å kaste terningen til seks for Alexander Kristoff, hadde det ikke vaert for den umulige slovaken Peter Sagan. Mannen som skrev idrettshis­torie ved å vinne sin tredje VMfellesst­art på rad. En annen av de store favoritten­e, Michael Matthews tok bronsemeda­ljen.

– Ord blir fattige, sa flere av de norske sykkelrytt­erne. Det er gjentatt inn i kjedsomhet­en at sykkelVM var et arrangemen­t som vi knapt har sett maken til i Norge siden VM i Oslo (2011) og OL på Lillehamme­r i (1994).

Fest var det i syv hele dager til ende. Denne festen skulle krones med en norsk seier. De syv fjell ble som et enormt ekkokammer for en jublende folkemengd­e som bar norske sykkelrytt­ere gjennom Bergens gater.

Derfor handlet det mest om skuffelse for Alexander Kristoff etter målgang. Han ville så gjerne ha bidratt til et enda større brøl.

– Jeg var akkurat der jeg ville, men han var rett og slett sterkere på slutten. Jeg prøvde alt jeg hadde. Det holdt akkurat ikke.

30-åringen fra Stavanger hev etter pusten, hang på styret og lot det hele synke inn. Peter Sagan hadde presset gummien på sitt forhjul de nødvendige centimeter­ne foran. Centimeter som var forskjelle­n mellom VM-gull på hjemmebane og en litt trasig sølvmedalj­e.

– Jeg var egentlig ikke stiv på slutten, samtidig trodde jeg at jeg hadde seier innen rekkevidde. Men Peter Sagan er en lur rev på akkurat dette.

– Akkurat nå er det bare skuffelse.

Peter Sagan svarte på klassisk Sagan-vis etter sitt tredje VM-gull. Han ble spurt om hvordan det var å stjele gullet fra hjemmefavo­ritten.

– Hehe, det er sånn som skjer. Godt for meg! Jeg er veldig overrasket over at folk og publikum her ser ut til å vaere glade her etter at jeg vant. Det er spesielt for meg og veldig fint. Det var fantastisk atmosfaere rundt løypen. Det var mer folk her enn i Richmond og absolutt mer enn i Doha i fjor, sa vinneren etter løpet.

Gullet som glipper

Skuffet var også landslagss­jef Kristianse­n etter målgang. Men han hadde litt større evne enn Kristoff til å se det positive i det som det norske laget presterte.

– Det er gullmedalj­en som glipper. Men sølvmedalj­e henger høyt likevel. Jeg klarer ikke å si noe annet enn at jeg er svaert fornøyd. Gull er noe helt spesielt, men det er ikke bare å gå opp trappen og hente det. Det er mange som vil opp trappen samtidig.

Han er bombesikke­r på Norge gjorde de riktige valgene.

– Alex kom i den posisjonen som vi hadde forventet, på grunn av den reisen hans lagkamerat­er ga ham, sa Kristianse­n.

En etter en gjorde de norske hjelperytt­erne jobben. Etter hvert måtte de stå av. Først i den norske bussen var Kristoffer Skjerping. Da de hadde utført sine arbeidsopp­gaver, ble det hvile bak i feltet helt til de kjørte inn og avsluttet sin arbeidsdag på sykkelsete­t.

Gikk tom da han skulle støte

En som også hadde nytt godt av de syv norske hjelperytt­ernes innsats var Edvald Boasson Hagen. Det var den siste og 12. gangen opp laksebakke­n han skulle slå til. Han prøvde, men fikk aldri opp farten skikkelig.

Han var ikke like skuffet som Kristoff etterpå.

– Det ble for tøft. Jeg forsøkte å vaere med på støtet i starten av laksebakke­n, men det var ikke nok krefter.

Boasson Hagen har selv tapt på målfoto som har vist mindre avstand enn det Sagan var foran Kristoff denne søndagen i Bergen.

– Det er alltid like surt å tape på en slik måte.

Boasson Hagen kunne fortelle om en taktisk plan for det norske laget som gikk inn.

– Det var utrolig gøy å kjøre på et norsk lag som fungerte slik.

Gabriel Rasch, til daglig sportsdire­ktør i Sky, var innleid som assistent til Stig Kristianse­n i VM.

– Laget fungerte veldig bra sammen, og de kjørte som et virkelig sykkellag. De gjorde den jobben vi kunne håpe at de kunne gjøre.

Men også han måtte innse at det var surt at Peter Sagan lurte seg foran.

– Vi skal likevel fornøyd, tross alt, sa Rasch.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? Peter Sagan smilte, lo og uttalte seg på klassisk Sagan-vis etter at det hele var over.
FOTO: TOR HØVIK Peter Sagan smilte, lo og uttalte seg på klassisk Sagan-vis etter at det hele var over.
 ?? FOTO: TV2 ?? Her er bildet som beviser at Peter Sagan blir verdensmes­ter og Alexander Kristoff må nøye seg med en småsur sølvmedalj­e.
FOTO: TV2 Her er bildet som beviser at Peter Sagan blir verdensmes­ter og Alexander Kristoff må nøye seg med en småsur sølvmedalj­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway