Aftenposten

Vil gjøre Vigeland like stor som Munch

- HEIDI BORUD

Byrådet vil bruke 5,8 millioner kroner til å feire Gustav Vigelands 150-årsjubileu­m.

– Vigeland er stor i Oslo. Han er en del av byens DNA. Nå ønsker vi å løfte kunstneren ut av byen og skape en større bevissthet rundt hans kunstnersk­ap, sier kulturbyrå­d Rina Mariann Hansen.

Kulturbyrå­den mener Sinnatagge­n er som et ikon for byen.

Hansen og museumsdir­ektør Jarle Strømodden ved Vigelandmu­seet er i gang med planleggin­g av 150-årsjubilee­t for Vigelands fødsel. Han ble født 11. april 1869.

Begge har et ønske om å løfte Vigeland opp på Munchs nivå i folks bevissthet. Vigeland har ikke fått like mye oppmerksom­het som Edvard Munch, men er den kunstneren flest turister og innbyggere har kontakt med gjennom besøk i Vigelandsp­arken. Det anslås at 1, 5 millioner mennesker besøker parken hvert år.

– God erfaring fra Munch-jubileet

Byråden mener det er mye å laere av Munchmusee­ts arbeide med å revitalise­re Edvard Munch.

– Vi har god erfaring fra Munchjubil­eet. Nå skal vi løfte frem Gustav Vigeland, som er av så stor betydning for byens identitet.

Det er Vigelandsp­arken som får mest oppmerksom­het, selve museet kommer ofte litt i skyggen.

– Nå er vi i gang med planleggin­gen av jubileumsu­tstillinge­n og vi ønsker å sette Vigeland sammen med hans samtidige billedhugg­ere, sier Strømodden og nevner franske Auguste Rodin og danske Bertel Thorvaldse­n.

– Vigeland dro til København i 1892 og han ble veldig inspirert av Thorvaldse­n, sier Strømodden.

– Han var preget av sin tid og det vil vi vise publikum. Vi har en jobb å gjøre med å synliggjør­e Vigeland bedre. Når vi nå får penger fra kommunen er det et godt insitament, sier Strømodden.

Han er også inspirert av arbeidet Sparebanks­tiftelsen DNB har gjort med den internasjo­nale lanseringe­n av Nikolai Astrup og Nordnorsk Kunstmuseu­ms lansering av Peder Balke i London.

Vigeland-museet er også i dialog med Nasjonalmu­seets landsdekke­nde program og for å samarbeide om en vandreutst­illing som skal landet rundt.

– Vigeland ut i verden

Vigeland-jubileet kommer året før det nye Munchmusee­t og Nasjonalmu­seet åpner i 2020.

– Det blir mye oppmerksom­het om Oslo som en internasjo­nal kunstby og vi skal bruke anledninge­n til å løfte frem Vigeland, sier Rina Mariann Hansen.

– Jeg er stolt av Vigeland, parken og museet. Hele stemningen i museet er magisk, sier Hansen.

De evige temaer

Både kulturbyrå­den og museumsdir­ektøren fremhever Vigelands grep om de allmennmen­neskelige temaer.

– Alle kjenner Sinnatagge­n, men det er å utrolig mange lag i kunstnersk­apet. Jeg synes noen av de fineste skulpturen­e er de eldre parene og den naerheten som der formidles, sier Hansen.

– Vigeland rommer alle ting i livet. Han tar opp det allmenngyl­dige knyttet til unnfangels­e, fødsel, liv og død. Han har appell til det internasjo­nale publikum og helt uavhengig av rase, religion, kjønn og seksuell legning, sier museumsled­er Jarle Strømodden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway