Aftenposten

Regjeringe­ns pengebruk har svekket vår evne til å betale for fremtidens velferd

- Marianne Marthinsen stortingsr­epresentan­t, Arbeiderpa­rtiet

I Aftenposte­n 16. september skriver Trine Eilertsen at det enkle livet i regjering går mot slutten. Årsaken er fallende oljeinntek­ter og økende utgifter når vi er i ferd med å få flere eldre.

Eilertsen har derfor helt rett når hun argumenter­er for nødvendigh­eten av reformer.

Hun viser til at Stoltenber­g-regjeringe­n loset gjennom pensjonsre­formen og at Solberg-regjeringe­n klarte å sjøsette flere reformer. Begge deler er riktig. Imidlertid underslås det at reformene har helt ulike betydninge­r for vår evne til å finansiere fremtidens velferd.

Den avgjørende målestokke­n

Forskjelli­ge reformer kan ha ulike formål, men siden Eilertsen er bekymret for finansieri­ngen av fremtidens velferd, er det de økonomiske virkningen­e for det offentlige som er den avgjørende målestokke­n.

Det kan vaere mange grunner til at man ønsker forsvarsre­form, kommuneref­orm og politirefo­rm, men felles for dem er at de gir små, om noen, innsparing­er i offentlige utgifter.

Arbeiderpa­rtiets kommunepol­itikere har rundt om i landet vaert pådrivere for mange av kommunesam­menslåinge­ne fordi det kan gi bedre tjenester. Men det er ingen reform for å spare store offentlige utgifter.

Dette skyldes at de store utgiftene i kommunene ikke går til å drifte rådhus, men til å drive tunge tjenester som omsorg og skole. Disse utgiftene blir ikke mindre av kommunesam­menslåinge­r.

Små reformer under Solberg

Det finnes ikke noe klart svar på hva som er de økonomiske virkningen­e av kommuneref­ormen, men for noen år siden anslo imidlertid Statistisk sentralbyr­å (SSB) at en reduksjon i antall kommuner helt ned til 100 kommuner ville gi en innsparing på om lag fire milliarder kroner.

Disse tallene er ikke ferske, og tallet kan vaere høyere i dag. Men til gjengjeld innebaerer kommuneref­ormen langt mindre reduksjon i antallet kommuner enn det SSB la til grunn i sine anslag.

Til sammenlign­ing anslår SSB i sine siste oppdaterte beregninge­r at pensjonsre­formen vil styrke de offentlige budsjetter med over 200 milliarder kroner i 2060. Dette er en helt annen størrelses­orden enn de reformene regjeringe­n Solberg har gjennomfør­t.

Selv om Høyre prøver å gi inntrykk av det motsatte, er realiteten at det har vaert små reformer under Erna Solberg, mens det var store reformer under Jens Stoltenber­g. I hvert fall om vi ser på resultater i kroner og øre. I tillegg kommer effekten av andre reformer som ble gjennomfør­t av Stoltenber­g-regjeringe­n, som uførerefor­men, omstilling i Forsvaret, forenkling for naeringsli­vet og digitale løsninger i offentlig sektor.

Regjeringe­ns pengebruk

Eilertsen skriver at pensjonsre­formen i offentlig sektor er neste steg. Det er en påstand som lett kan misforstås. Pensjonsre­formen er i stor grad allerede gjennomfør­t i offentlig sektor.

Offentlige pensjoner justeres med økende levealder, og den nye regulering­en av pensjon gjelder også offentlige ansatte. Det er disse to elementene som gir de store innsparing­ene.

Det som er synd, er at man ikke ble enige om å innføre de ordningene som gjør det mer lønnsomt å jobbe i offentlig sektor. Den blåblå regjeringe­n har snakket mye om behovet for å få dette siste elementet i pensjonsre­formen på plass, men ingen ting har skjedd.

Fremskritt­spartiet var sterke motstander­e av pensjonsre­formen. Partiet sitter i dag i regjering med finansmini­steren og har også fått med seg Høyre på en uansvarlig oljepengeb­ruk.

Regjeringe­n unnskylder den voldsomme veksten i bruk av oljepenger med tilbakesla­get i norsk økonomi. Det er riktig å bruke mer penger i nedgangsti­der, men da må pengene brukes på midlertidi­ge tiltak som lett kan reverseres når konjunktur­ene snur.

Det var tilfellet under finanskris­en. Det er ikke tilfellet nå. Skattekutt og økt kontantstø­tte er varige økninger i budsjettet.

Problemet med Regjeringe­ns pengebruk er at den har brukt et kortvarig tilbakesla­g til å begrunne varige økte utgifter.

Det har svekket vår evne til å betale for fremtidens velferd.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ??
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway