Aftenposten

Norge bør legge press på Aung San Suu Kyi

- Rakel Alvstad (17), Viktoria Hellebø (17) og Alexander H.G. Bakke (18), norske elever ved United World College of India

Etnisk rensing og brutal forfølgels­e av den muslimske rohingya-minoritete­n i Myanmar har ifølge FN tvunget flere hundre tusen mennesker på flukt.

Myndighete­ne i det buddhistdo­minerte Myanmar, ledet av fredsprisv­inner Aung San Suu Kyi, har uttrykt at den muslimske minoritete­n er ulovlige innvandrer­e fra Bangladesh, og de er blitt nektet statsborge­rskap i flere tiår. FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter, Zeid Ra’ad Al-Hussein, har derimot sagt at rohingyaen­e er en av verdens mest forfulgte minoritete­r og at mye tyder på at militaeret prøver å tømme landet for rohingyaer.

Aung San Suu Kyi har fått kritikk for å gjøre lite for å stoppe den humanitaer­e katastrofe­n som pågår under hennes ledelse, og det må nå bli rettet tydelige krav mot Myanmar. Norge har lenge vaert involvert i demokratis­eringspros­essen i Myanmar, og det er et av fokuslande­ne for norsk bistand. I fjor gav Norge over 252 millioner kroner til landet.

I debatten som har foregått de siste ukene, savner vi et fokus på Norges rolle og ansvar i den pågående rohingya-krisen. Norge og Nobelkomit­een bør gjøre mer for legge press på Aung San Suu Kyi og militaeret i Myanmar.

Vi må ikke forbli passive i det vi frykter kan utvikle seg til et av de verste folkemorde­ne i moderne historie.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway