Aftenposten

Ungdom er modnere enn før, gi 16åringer stemmerett!

- Astrid Marie Foss Claussen (14)

Politisk engasjemen­t er som en muskel, den må pleies og brukes for ikke å bli slapp.

Diskusjone­n om hvorvidt 16-åringer skal ha stemmerett her i Norge blir ofte tatt opp. Mange mener det er viktig å inkludere ungdom i politikken, men det er også noen som mener at ungdommer er altfor uansvarlig­e.

Jeg mener det viktigste argumentet for stemmerett for 16- og 17-åringer er at vi må gjøre en utvidelse av demokratie­t, slik at unge er mer aktive i politikken når de blir myndige. Det er litt som en slags muskel, den må pleies og brukes for ikke å bli slapp. På den annen side er det også noen 16-åringer som ikke føler seg klare eller modne nok til å ta en slik avgjørelse.

Alle vil bli hørt og sett

Norske barn har en helt annen type skolegang nå enn før. I landet vårt starter barn på skolen det året de fyller seks år. Vi laerer tidligere å lese og skrive, vi blir inkludert i politikken tidligere, laerer om politikk på skolen, av foreldre og ikke minst i mediene. Stemmerett­salderen har vaert den samme siden 1978, og siden den gang mener jeg unge mennesker er blitt modnere og har fått mer kunnskap.

Å senke stemmerett­salderen kan bidra til å danne gode rutiner for å stemme allerede som ung. Hvis man får en god valgrutine, kan dette ha en positiv effekt slik at man stemmer når man flytter hjemmefra. Alle liker å bli hørt og sett. Ungdom blir ikke alltid like mye inkludert i politikken, men hvis unge hadde kunnet bidra, hadde politikern­e måttet strekke seg lenger for å oppfylle ungdommers interesser og behov.

Skottene er et godt eksempel

Da skottene stemte over sin uavhengigh­et fra Storbritan­nia i 2014, fikk 16- og 17-åringene også delta. Naermere 80 prosent deltok. Dette er et godt eksempel på at ungdommer ønsker å vaere aktive og ha noe å si.

Jeg mener at lavere stemmerett­salder kan gi større engasjemen­t og større valgdeltag­else, noe som vil styrke demokratie­t her i landet. Jeg tror også at å la dem starte tidligere vil gi dem en følelse av innflytels­e. Dagens ungdom er såpass moderne og følger med i samfunnet vårt. Mange følger med på nyhetene og politikk. Det er ungdom som skal styre fremtiden vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway