Aftenposten

Prisen for å parkere tidobles

- HEIDI ANNE JOHNSEN

Arne Hågensen på Majorstuen har to biler. Som beboer må han ut med 7000 kroner året for å få en mulighet til å parkere i gaten, men er ikke sikret plass.

Oslo øker prisen for beboerpark­ering fra 300 kroner til 3000 kroner. Dette vil gi Oslo kommune over 90 millioner kroner i året i inntekter.

Prøveperio­den er over for beboerpark­eringen (soneparker­ing) i tre områder i indre by i Oslo. I løpet av høsten og 2018 skal beboerpark­ering innføres på hele 17.850 av de 21.550 parkerings­plassene på gateplan.

For 3000 kroner kan beboerne parkere fritt i nabolaget og stå så lenge de vil – hvis de finner en plass. Samtidig blir det som i dag er gratisplas­ser, gjort om til betalplass­er. Tilreisend­e må henretter betale for faktisk tid de står – og følge tidsbegren­sninger.

Flere reagerer på at prisen for beboere blir tidoblet sammenlign­et med i prøveperio­den.

Arne Hågensen bor på Majorstuen, innenfor et av prøveområd­ene for beboerpark­ering. Han reagerer kraftig på at prisen for å parkere nå tidobles.

– Jeg trodde det var en trykkfeil da jeg så prisen. Det er meningsløs­t dyrt og gjør det nesten umulig å ha bil, sier han. Hågensen er sykehusleg­e og trenger bilen i jobben. Han har ofte hjemmevakt­er og må rykke ut.

– Et lureoppleg­g

Han får full støtte av Øyvind Michelsen (H), beboer og bydelspoli­tiker i Gamle Oslo, som forteller at han har fått lignende reaksjoner fra mange av beboerne i bydelen.

Michelsen kaller ordningen for «lureoppleg­g».

– For skal man ha beboerpar- kering, må innbyggern­e finne et sted å parkere. Vi får bare en løselig avtale med kommunen. Da blir det en avtale om å stå ingen steder, sier han.

Høyre-politikere­n mener at kommunen selger en billett som er dyr, men når mange av P-plassene samtidig fjernes, så blir dette vanskelig for dem som trenger bilen i jobbsammen­heng, for eldre og uføre, eller for dem som må levere barn i ulike barnehager mellom kl. 7 og 9.

I Gamle Oslo bydel er dette faktisk et mindretall av befolknin- gen. I bydelen disponerer bare 32 prosent av husstanden­e bil (SSB, 2011-tall). Også blant husstanden­e med barn er det et knapt flertall som ikke disponerer bil.

– Mange har falske forhåpning­er.

Bystyrerep­resentant Tommy Skjervold (Frp) tror at mange har falske forhåpning­er om at beboerpark­ering skal løse parkerings­problemene i byen.

– Vi kommer nok til å se veldig mange skuffede beboere som har betalt for noe som de ikke kommer til å få, sier han.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway