Aftenposten

Komedie om endetiden

Nakent og meningsfyl­t i Anton Tsjekhovs ånd.

- Mona Levin

Kirsebaerh­agen var Anton Tsjekhovs siste skuespill, uroppført i 1904, ikke lenge før den store, russiske dramatiker­ens død og bare et år før revolusjon­en i 1905. Den førte i sin tur til Den russiske revolusjon i 1917 og de påfølgende 70 års Sovjet-terror.

Den fremskritt­svennlige og liberale Tsjekhov slapp å oppleve dette. Hva ville han tenkt? Hva ville han skrevet?

Teatersjef og regissør Hanne Tømta har, ikke påtrengend­e, men antydende, plassert handlingen rundt 1950, iallfall etter et radiokabin­ett å dømme. Dessuten inn i samtiden, gjennom ettertrykk­et på den foraktede «eliten», intelligen­tsiaen som lever på trygg avstand fra folket og folkemenin­gen, uten begrep om hva som rører seg der ute.

Unge idealistis­ke og naive studenter vil endre samfunnet (og ender i Sibir, får vi tro). Man hugger ned kirsebaerh­ager (i dag eplehager) for å fortette (og berike utbyggerne), i andre verdensdel­er hugges urskog slik at hele klodens balanse forstyrres. Fortidens monumenter forfaller, herunder Nationalth­eatret som ramler ned. Vi danser vel allerede på vår egen grav.

Klart at det blir komedie av sånt, helt i Tsjekhovs ånd.

Lange linjer

Kirsebaerh­agen tilhører den forgjelded­e godseierin­nen Ranevskaja, som blomstrend­e nostalgisk og totalt ubesluttso­mt lar godset gli ut av hendene sine. Gisken Armand spiller henne pussig uaristokra­tisk i holdning og ganglag, men med dekning for mye sorg.

Bjørn Floberg er lysende som hennes bror Gájev, anelsesløs i sin selvopptat­thet, en mann som sier høyt hvert ord han tenker og drømmer, og som tar oss med på innsiden av sitt bortskjemt­e selv.

Trond Espen Seim spiller meget vellykket mot type som oppkomling­en Lophákin – på langt naer så vulgaer som tradisjone­lt. Han har stor omsorg for familien, gir dem alle sjanser til å beholde sitt gods, men disse unyttige og livsudugel­ige menneskene klarer ikke å gripe dem.

I den store scenen der han, bondegutte­n, sønn av livegne, er blitt godsets nye eier, overveldes han av følelser i den grad at han først bare blir liggende på gulvet. Århundrers undertrykk­else og slaveri er overvunnet. Han reiser seg som oligark. Champagne er naer.

Nøklene til godset gir han til kontoriste­n, den evig ulykkelige Jepikhódov. I Robert Skjaerstad­s klomsete og passe sentimenta­le skikkelse, aner vi frøet av en kommende Stalin.

Kikki Stormos tjenestepi­ke er rørende som forelsket, tilsvarend­e knust og til slutt forstenet når hun blir sveket. Laila Goody lager et fint revynummer av sin guvernante, en overlever. Hva skal de gjøre, alle disse menneskene, når livet de kjenner bare forsvinner?

I flere tilfelle reddes de av gongongen, som Per Frisch’ nabo, der engelskmen­n har funnet «noe hvit leire» på tomten. Og tjenestepi­ken tar nok Jephikódov til slutt. Hvis han da fremdeles vil ha henne, nå som han har fått makt.

Siste på Bakscenen

Tømta rollebeset­ter mot type og mot alder. Det er ikke alltid vellykket, men mye er. Valget av Bakscenen som spillested, for eksempel (som i Tre søstre), et tomt, hvitt rom som ellers er lager, løfter skuespille­rnes evne til å mane frem bilder og synlige tanker i det som sies og alt det usagte.

De er til stede på scenen hele tiden, helt naert, som seg selv, som rolle, som publikum. Selve kirsebaerh­agen, noen grener på et stakitt som senkes og løftes med et knirkete taljesyste­m, blir i fantasien en himling av hvite blomster.

Og så er det Espen Skjønberg da, som fyller hvert åndedrag, hvert ord og hver pause med et helt eget sceneliv. Han er billedskap­ende som forteller, og gripende som den eldgamle tjeneren Firs. Ensemblet er årvåkent på plass for ham, rørende i seg selv, men også en liten påminnelse om det anstendige aristokrat­iets ansvar for sine tjenere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway