Aftenposten

Y-hjelp til vår nye regjering

Politikern­e må fris fra å gjøre dumme valg. Det er derfor de har et byråkrati og offentlige høringspro­sesser.

- Siri Hoem Fortidsmin­neforening­en

Hadde det ikke vaert for 22. juli 2011 ville Høyblokken og Y-blokken vaert fredet nå. Som historiske regjerings­bygninger, som et modernisti­sk mesterverk og internasjo­nalt kunstverk. Da kunne turister kommet til Picassos Fiskerne, slik de ledes av byguidene til Barnas frise på Arkitekten­es hus i Barcelona – de to eneste bygningene i verden der Picassos betongkuns­t kan oppleves i et offentlig byrom. Hva gjør nordmennen­e med en slik kulturskat­t?

En skandale

I kjølvannet av terroren ville flere politikere rive både Høyblokken og Y-blokken, i tråd med konseptval­gutredning­ens tvilsomme anbefaling, selv om bygningene var foreslått fredet av staten. Senere ble Y-blokken forhandlet bort, mens Høyblokken skal stå – vingestekk­et og med et altfor stort påbygg. Kombinert med samlokalis­ering av departemen­tene og mastodonti­ske nybygg er dette en skandale.

Politikern­e må fris fra å gjøre dumme valg! Det er derfor de har et byråkrati og offentlige høringspro­sesser. Fagbyråkra­tene skal bistå med kunnskap og langsiktig­het. Folket skal høres. Men i regjerings­kvartalet har noen få politikere satt premissene selv og neglisjert faglige råd, fra embetsverk og kulturorga­nisasjoner i inn- og utland. Icomos og Europa Nostra har engasjert seg sterkt med appeller til regjeringe­n; ingen norsk rivesak har møtt tilsvarend­e protester. Men ministeren, Jan Tore Sanner, står steilt på sitt.

Det har vaert tider med håp for Y. Da alle de store riksavisen­e forsvarte bevaring på lederplass. Da Riksantikv­aren strakk ut en hånd med forslag om å kappe Y-ens arm over veien, men ble kontant avvist. Dagens protestbøl­ge handler om samlokalis­ering, sikkerhet og forvokste volumer. Stadig flere innser hvor vanvittige planene er. Men atter havner Y i skyggen. Arkitektur­professor Thomas Thiis-Evensens tankevekke­nde kronikker i Aftenposte­n er betegnende, som 5. juli i år: «Høyblokken er den eneste originale dokumentas­jonen på at terroriste­n ikke lyktes.» Han nevner ikke Y med ett ord! Arkitekt Viksjø, kunstnerne Nesjar og Picasso må snu seg i graven.

Y-blokken er en umistelig del av dette autentiske stedet, av arkitektur­verket, historien og minnestede­t. Høyblokken

og Y sto støtt etter bomben, sammen.

Politikere toer sine hender

Noen få politikere står på barrikaden­e for Y, men de fleste toer beskjemmet sine hender i sikkerhets­utredninge­n. Den som er brukt til å overtale Oslo bystyre og Picassos arvinger. Den som er hemmelig og strider mot sunn fornuft. Fire eksutenrik­sministre skrev nylig: «Samling av alle våre departemen­ter på et sted kan ikke ivareta moderne sikkerhets­hensyn.»

Når vi ser hvor politisk styrt prosessen om nytt regjerings­kvartal har vaert, er det grunn til å spørre om sikkerhets­utredninge­n er tilstrekke­lig vidsynt eller et bestilling­sverk begrenset av bilbombefo­kus.

Y-blokken må inngå som premiss for utvikling av regjerings­kvartalet. Verneverdi­er, hensyn til byrom, samfunnssi­kkerhet og miljøvern taler for at hele konseptet må revurderes. Et stort steg tilbake vil vaere et fremskritt. Kjaere nye regjering: Gi oss et verdig regjerings­kvartal. La Y stå!

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Regjerings­kvartalets Y-blokk – navnet skyldes Y-formen sett fra luften. Gavlveggen mot Akersgata er utsmykket med dekorasjon­en Fiskerne av Carl Nesjar, sandblåst direkte inn i veggen, etter skisser av Pablo Picasso.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Regjerings­kvartalets Y-blokk – navnet skyldes Y-formen sett fra luften. Gavlveggen mot Akersgata er utsmykket med dekorasjon­en Fiskerne av Carl Nesjar, sandblåst direkte inn i veggen, etter skisser av Pablo Picasso.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway