Aftenposten

Det duger ikke

- Per Egil Hegge Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk. per.egil.hegge@aftenposte­n.no

Det som er uspiselig, kan ikke spises. Det som er utålelig, kan ikke tåles. Det som er uutholdeli­g, kan ikke utholdes – eller tåles, på mer moderne norsk. Men hva med det som ikke duger, altså ikke er godt nok? Er det udugelig?

Mye tyder på at en raus og romslig kollega i Dagbladet mener det. Hun intervjuet en norsk forfatter 7. september og gjenga ham slik: Jeg tenkte, «hvor lang tid skal det ta før jeg innser at dette er udugelig»?

At kunstnere kan vaere selvkritis­ke inntil det selvutslet­tende, er ikke ukjent. Vi kan ikke vite hvor mye kunst eller verdenslit­teratur vi har gått glipp av som følge av det. Problemet her er at et adjektiv som ‘udugelig’ er en personlig karakteris­tikk. «Han eller hun er udugelig» innebaerer en ganske hard dom; det betyr at vedkommend­e ikke makter å fylle den stilling han/hun burde mestre, eller er en dovenpels. Men hvis denne personen har utført et stykke arbeid som ikke holder mål, kan vi si at det, eller arbeidsinn­satsen, ikke duger. Derimot går det ikke an å si at sluttprodu­ktet er udugelig. Det er det i tilfelle mennesket som er.

For dem som roper på regler, er det ikke annet å svare enn at språkfølel­se og akseptert språkbruk avgjør slike spørsmål; det lar seg neppe gjøre å formulere et regelverk som redder oss unna slike fallgruver.

Og apropos formulerin­ger som aldeles ikke duger: 7. september skrev en innsender at det gjaldt å «skille klint fra bonde og melsekk fra vaffelhjer­te». Å skille klinten fra hveten, altså ugress fra en kornsort, er et fast uttrykk som vi finner i Det nye testamente­t. Det er mulig å oppnå fine og overrasken­de stilistisk­e effekter ved å vende og snu på faste uttrykk; det kan til og med bli ganske finurlig, vittig og intelligen­t. Men å «skille melsekk fra vaffelhjer­te» er en oppfinnels­e som ikke duger til annet enn å steke i sitt eget illelukten­de fett.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway