Aftenposten

Forbudet dreper

- Andreas Wahl Blomkvist lege, Sykehuset Østfold HF Aksel Braanen Sterri stipendiat, Universite­tet i Oslo

De norske rusforsker­ne Thomas Clausen, Jørg Mørland og Helge Waal påstår fortsatt at «ulike former for forbud» mot rusmidler har «sterk forsknings­messig støtte» for å begrense bruk og dermed skadeomfan­g. Heller ikke denne gangen evner de å vise til noe som støtter dette.

Den udokumente­rbare logikken ser ut til å vaere at avkriminal­isering vil øke tilgang og dermed bruk, noe som igjen øker skadeomfan­get proporsjon­alt. Men internasjo­nal erfaring viser at avkriminal­isering ikke fører til en nevneverdi­g endring i bruk. De begrensede erfaringen­e vi har med regulert omsetning av cannabis fra land og amerikansk­e delstater, viser mindre endringer i bruksmønst­er og har til gjengjeld blitt assosiert med reduksjone­r i tyveri og voldtekt og en nedgang i alkoholbru­k.

Skadene knyttet til det svarte markedet er dessuten større enn de direkte skadene fra flere rusmidler. I Norge har 33 unge mennesker unødvendig dødd ved inntak av falske MDMA-tabletter med det mer skadelige stoffet PMMA. Økt kriminalit­et, korrupsjon, stigmatise­ring og økt utenforska­p er andre forutsigba­re virkninger.

Vi må anta at dette er grunnen til at ikke rusforsker­ne tar på alvor implikasjo­nene av deres eget resonnemen­t og foreslår å innføre forbud med relativt milde strafferam­mer for alkohol og tobakk – skadevirkn­ingene ville blitt for store. Ingen har foreslått «frislipp av avhengighe­tsskapende medikament­er», slik stråmannen til rusforsker­ne ønsker seg. Ulike rusmidler må reguleres etter bruksmønst­er og skadeprofi­l. For eksempel er det all grunn til å tillate regulert omsetning av LSD, psilocybin, MDMA og cannabis. Disse er alle mindre skadelige enn alkohol og blir enda mindre skadelige om de reguleres. En gradvis overgang til regulert omsetning, i tråd med hva flere ekspertkom­misjoner taler for, vil kunne fjerne de ressursene og skadene som eksisterer som følge av kriminalis­ering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway