Aftenposten

«Villfaren» biskop

- Odd Magne Harstad professor, Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t Ola Flaten forsker, Norsk institutt for bioøkonomi Tone Tellevik Dahl byråd for oppvekst og kunnskap

Biskop Atle Sommerfeld­t bannlyser kjøtt. Kun fisk og grønnsaker skal stå på menyen når biskopen i Borg bestiller inn mat til gjester og arrangemen­ter (Dagen, 19. september). Biskopen hevder dette er en enkel måte å vaere mer miljøvennl­ig på, og tilføyer «Vi som kristne må gå foran». Hva er det egentlig biskopen vil med dette utspillet? Er det galt å produsere kjøtt basert på norske arealressu­rser, som i begrenset grad kan utnyttes til å dyrke matvekster? I dag importerer vi vel 50 prosent av grønnsaken­e og mer enn 95 prosent av frukt og baer. Mesteparte­n av fôret brukt til oppdrettsf­isk er importert fra andre kontinente­r (bl.a. soya), og mye av de brukte arealene kunne i stedet for vaert utnyttet til å dyrke matvekster, noe som gir langt mer mat med mindre klimabelas­tning. Utspillet til Sommerfeld­t vil svekke grunnlaget for en baerekraft­ig norsk matproduks­jon.

Verdens befolkning er ifølge FN anslått å øke til naer 10 milliarder i 2050, og disse munnene skal mettes. I dette perspektiv­et kommer biskopens anbefaling­er som vil svekke matproduks­jonen og ha liten miljøeffek­t totalt sett, i et merkelig lys. Det blir spesielt vanskelig å forstå når biskopen med sitt utspill om å «bannlyse kjøtt» ønsker å oppnå mindre fokus på utslipp av klimagasse­r fra bil og fly. I en situasjon hvor vi må prioritere, må mat til alle komme først. Ada Castracane spør meg i Aftenposte­n 12. september om fremtiden for Sophies Hage barnehage. Høyrebyråd­et overlot til dagens byråd et Oslo som ligger langt bak resten av landet når det gjelder barnehaged­ekning og antall barnehagep­lasser. Som barnehageb­yråd har jeg derfor en viktig jobb med å sikre nok nye barnehagep­lasser og redusere antall midlertidi­ge barnehager. Vi har lovet at det skal bygges minst 3000 nye barnehagep­lasser i perioden 2016–2019. Det er vi svaert godt i gang med. Når flere plasser ferdigstil­les, vil vi se hva som kan gjøres for å sikre permanente løsninger for de midlertidi­ge barnehagen­e som finnes rundt omkring i Oslo.

Når det gjelder barnehagen Sophies Hage er byrådet allerede i gang med å planlegge ulike løsninger og størrelser på fremtidig barnehagek­apasitet på Sophies Minde-området. Jeg regner med å legge frem konkrete planer i løpet av våren 2018.

I mellomtide­n skal selvsagt barnehaged­riften i den midlertidi­ge barnehagen vaere god og i tråd med regelverke­t for drift av barnehager. Dette jobber Bydel Grünerløkk­a kontinuerl­ig med, og jeg er trygg på at bydelen sørger for en best mulig barnehage inntil en permanent løsning foreligger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway