Aftenposten

Antall demente øker, mens oljeinntek­tene vil synke. Vi har ingen tid å miste.

-

På vegne av alle oss som kan rammes av demens og som skal ta over fremtidens økonomi, har jeg en oppfordrin­g til voksenpoli­tikerne.

Norge får stadig flere eldre. Dette fører til flere utfordring­er, blant annet får vi en kraftig økning i antall personer som blir demente. I dag er det i overkant av 70.000 nordmenn som er rammet av demens, ifølge Folkehelse­institutte­t, og tallet vil øke betydelig i årene som kommer på grunn av høyere snittalder på befolkning­en. Dette blir en utfordring for samfunnet, individet og de pårørende må hanskes med før eller senere. Det er derfor avgjørende at partiene på Stortinget nå innser alvoret og tar grep for å gjøre enda mer.

Stor økning

Folkehelse­institutte­t har beregnet at det i 2040 vil vaere opp mot 200 000 personer med demens, og i 2100 vil dette tallet vaere fordoblet. Dette er arbeidskra­ft som forsvinner, men ikke minst er det personer som forsvinner fra sine naere. Det å oppleve demens på naert hold kan vaere tungt. Tenk ikke å bli kjent igjen av bestemor, mamma eller pappa fordi de er blitt offer for hukommelse­s- og personligh­etstap. Tenk om bare kroppen er igjen av et naert menneske du er glad i, men ikke personligh­eten, minnene og resten som gjør oss til elskede familiemed­lemmer.

Jeg stiller meg derfor kritisk til voksenpart­ienes mangel på handlekraf­t og forståelse for alvoret i situasjone­n. Mennesker som sliter med demens og deres pårørende, har fått bedre vilkår de siste årene, noe som er riktig og viktig, men det mangler tilstrekke­lig tanke på baerekraft i demenspoli­tikken. Det blir nemlig svaert dyrt for staten å behandle alle de hundretuse­nene som blir rammet av demens i fremtiden når oljeinntek­tene også går nedover. Vi må sikre oss at vi ikke må kutte i tilbudet til alle disse personene som trenger vår hjelp.

Sunnere livsstil

Forskere har allerede funnet ut mye om de forskjelli­ge typene demens og jobber med å utvikle nye løsninger. En av disse løsningene er en genetisk test som kan gi svar på om en person vil utvikle demenssykd­ommen Alzheimers. Dette kan vaere et stort fremskritt i kampen mot demens, ettersom tidlig innsats kan vaere svaert virkningsf­ullt. Forskning lagt frem av Alzheimer’s Associatio­n viser også at 1 av 3 demenstilf­eller kan forhindres med sunnere livsstil. Slike nye løsninger og god forskning er nettopp det vi trenger, ettersom en stor økning i antall demente kan føre til at statskasse­n minker.

For å redusere antall mennesker som forsvinner fra sine naere og som ikke lenger kan jobbe, er det viktig at vi fokuserer på å stoppe den store veksten i antall demente. Det er umoralsk å la denne utviklinge­n skje uten å gjøre vårt ytterste for å stoppe den. Derfor er det viktig at det tas ansvar på Stortinget ved å fokusere mer på forebyggen­de tiltak og forskning på sykdommen. Fremover vil økonomien bli strammere, og muligheter til å redusere kostnadene samtidig som man forbedrer folks liv, er vi nødt til å gripe. Forebyggin­g er bedre, billigere og mer effektivt enn reparasjon. På vegne av alle oss som kan rammes av demens og som skal ta over fremtidens økonomi, sier jeg til voksenpoli­tikerne: Ta mer ansvar, det er ingen tid å miste.

 ?? FOTO: CHINNAPONG/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Stortingsp­olitikerne må gjøre mer for å stoppe veksten av demens, skriver Andreas Aschim Naesheim (18).
FOTO: CHINNAPONG/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Stortingsp­olitikerne må gjøre mer for å stoppe veksten av demens, skriver Andreas Aschim Naesheim (18).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway