Aftenposten

Veldig mange av oss unge i Lofoten er bekymret

- Jente (13) fra Lofoten

Jeg er 13 år gammel og bor i Lofoten. Jeg er i mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja fordi det er vi som skal leve i fremtiden, det går utover hvis noe går galt, som f.eks. en lekkasje. Oljeselska­pene kan velge å få utbetalt skatteverd­ien av sine letekostan­der selv når de ikke finner olje, ifølge WWF. Disse pengene mener jeg hadde kommet bedre til nytte ved å investere i nye og mer baerekraft­ige industrilø­sninger.

En ting som jeg synes er viktig å tenke på hvis vi skal begynne med oljeboring i Lofoten, er at oljen er en midlertidi­g ressurs som kan erstattes med mer baerekraft­ige løsninger. Fisken derimot er en ressurs som kommer til å vaere der for alltid hvis vi ikke fisker for mye eller utsetter den for en oljelekkas­je.

I 2014 tjente vi hele 69 milliarder kroner på fiske. Derfor er det ikke fornuftig å risikere å miste all fisken i området vårt pga. en mulig oljelekkas­je. En lekkasje ødelegger ikke bare for fisken og økonomien, den ødelegger også naturen.

Oljeindust­rien står i dag for store deler av de norske utslippene. Derfor er det ikke lurt å bore etter olje her i Lofoten. Jeg skjønner at de som er for oljeboring, vil at vi skal tjene mer penger, men hvis det blir oljeboring, risikerer vi å miste mye mer penger enn vi kan få av oljeboring. Mange som bor i Lofoten, både de unge og de voksne, er imot oljeboring. Veldig mange ungdommer er bekymret for fremtiden. Hvorfor skal vi måtte stå for alle konsekvens­ene oljeboring fører med seg?

 ?? FOTO: YARI2000, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Mange som bor i Lofoten, er i mot oljeboring, skriver jente (13).
FOTO: YARI2000, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Mange som bor i Lofoten, er i mot oljeboring, skriver jente (13).
 ??  ?? Andreas Aschim Naesheim (18), medlem av Unge Høyre
Andreas Aschim Naesheim (18), medlem av Unge Høyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway