Aftenposten

Kjell Anderberg

- Bente Krohn Henriksen

En god kollega, venn, et oppkomme av latter, varme og livsglede kombinert med fagformidl­ing innen grafiske fag, Kjell Anderberg født 21. mai 1932, har gått bort 85 år gammel. Etter ham ble det stående igjen et uerstattel­ig avtrykk etter en kollega og venn, som også var min føringsoff­iser innen trykkeriku­nsten og de grafiske fagene.

Kjell var utdannet typograf, med erfaring fra Universite­tsforlaget, som trykkeribe­styrer, og som produksjon­ssjef ved Ernst G. Mortensens­ens forlag. Jeg fikk gleden av å bli delaktig i Kjells ekspertise da jeg startet laeretid i skolebokre­daksjonen ved NKS Fjernunder­visning. I et mangfoldig arbeidsmil­jø med designere, redaktører og grafisk produksjon, var Kjell et muntrasjon­sråd og en kollega alle satte høyt. Han fungerte som leder av fagforenin­gen ved NKS Fjernunder­visning, og engasjerte seg sterkt for alle berørte i forkant av omorganise­ringer.

Mens enkelte typografer vegret seg for å starte seriøs produksjon på Mac, var Kjell Anderberg fremoverle­nt, og forsket på hva slags programvar­e som best ivaretok typografi- og formidling­sfag. I mine senere studier innen kreative kommunikas­jonsfag, design, medieviten­skap og estetikk, har jeg i alle år dratt nytte av erfaringen­e Andeberg har formidlet i overgangen fra bly, til setteri og videre inn i den elektronis­ke tidsalder.

Røde pelargonie­r ble plantet før 1. mai hvert år, og selv om de ble tatt av frosten fra tid til annen, stoppet ikke dette Kjell fra nyplanting året etter. For slik var han, en bauta av varmt engasjemen­t for de viktigste verdiene i livet: mennesker, mennesker og atter mennesker! Så var også en av yndlingssa­ngen hans Hvem kan segla …, som jeg opplever som betegnende for verdisynet hans og hvordan han var for sine venner.

Kjell fortsatte sin kommunikas­jonsglede, lenge etter sin pensjonsal­der, og kunne overraske med bildeformi­dling, dikt og design med stadige nye verktøy. Han var en ordkunstne­r og skapte dikt for kunstferdi­ge typografis­ke løsninger. Kjell Anderberg var også initiativt­ager til det årlige julebord med kolleger fra NKS. Jeg og min familie fikk gleden av å ha naer og god kontakt med Kjell gjennom tredve år, og han er dypt savnet.

Jeg forsøker å videreform­idle de samme verdiene innen både fag, liv og levnet som min bauta, laeremeste­r og naere venn har introduser­t for meg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway