Aftenposten

Arne Solli

- Hjalmar I. Sunde

Arne Solli døde 20. september, 79 år gammel. Arne tilhørte 1960-kullet fra Krigsskole­n. Han fikk en lang og suksessfyl­t karrière. Ved sin avskjed var han General og Forsvarssj­ef (FSJ), en stilling han hadde fra 1994 til 1999.

Moldegutte­n Arne og jeg fulgte hverandre gjennom tjeneste og utdannelse i hele vår militaere karrière. Vi startet i samme tropp ved Befalsskol­en for Infanterie­t i Sør-Norge i 1956. Vi ble hverandres forlovere og kom til å bety mye for hverandre.

Arne fikk det ypperste av tjeneste og utdannelse som en norsk offiser kunne få under den kalde krigen. Mange vil huske ham som kompanisje­f for det mekanisert­e kompaniet i Bataljon 1/Brigaden i Nord-Norge og senere som sjef for brigadens 3. bataljon i Harstad. Han gjennomfør­te det prestisjet­unge toårige studiet ved Führungsak­ademie i Hamburg og hovedkurse­t ved Forsvarets høgskole.

Det ble tidlig klart at Arne hadde uvanlige lederevner. Etter tre år som oberst ved SHAPE i Belgia kom utnevnelse­ne raskt via Haerstaben, Distriktsk­ommando Vestlandet, Generalins­pektør for Haeren, Øverstkomm­anderende for Nord-Norge og til slutt Forsvarssj­ef. Han løste sine oppgaver på en fremragend­e måte.

Våre familier med små barn ble sammensvei­set i en viktig periode i Mosjøen hvor kapteinene Solli og Sunde fikk stort spillerom i jobben, men hvor turer og sosial omgang fikk stor plass. Kort tid etter fulgte vi hverandre med ansvar for omlegging av lederutdan­nelsen i Haeren.

Arne gikk til oppgavene med entusiasme og grundighet. Vi diskuterte normer og verdier, noe som kom til uttrykk da Arne i 1998 som FSJ utga Forsvarets verdigrunn­lag, det vil si de verdier, normer og holdninger som skulle pre- ge Forsvarets virksomhet. I godt selskap satt de gode historiene løst.

Einar Skjaeraase­ns dikt fant en nerve hos Arne. Vi fikk begge oppleve den tragedie det er å miste et kjaert barn. Arne var direkte på sak og nølte aldri med å si hva han mente. Han var flink til å gjenkjenne andre, husket navn og hvor man møttes sist og ga ros når det var fortjent. Han mottok mange utmerkelse­r og var Kommandør med Stjerne av Den Kgl. St. Olavs Orden.

En god venn er gått bort. Mange rike og gode stunder har vi hatt sammen. Krigsskole­kullet 1960 vil savne den gode kamerat. Tankene våre nå går til hans kjaere Kari, til barna Geir og Morten og deres familier som betydde så uendelig mye for ham.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway