Aftenposten

Første politivars­el om Jensen og Cappelen kom for 17 år siden

Fra år 2000 gikk det alarmer om Eirik Jensen tjenesteve­i. Kolleger trodde han saboterte spaning for å beskytte egne kilder. Varlsene stoppet opp hos overordned­e.

- SVEINUNG BERG BENTZRØD HÅKON LETVIK Oslo

Dommen fra Oslo tingrett mot Jensen og Cappelen lister opp en rekke navngitte polititjen­estemenn som visste om – og i flere tilfeller varslet om – et «usunt», «tvilsomt» eller «møkkete» forhold mellom politimann­en og hasjsmugle­ren.

I dommen oppsummere­s det blant annet slik:

«Bevisførse­len har vist at Jensen har rett i at det i politiet både i Oslo og i Asker og Baerum i mange år har versert rykter om at han har operert på siden av lov og retningsli­njer. Bevisførse­len har videre vist at det innad i politiet i mange år har vaert kritiske røster mot Jensens ledelses- og arbeidsmet­oder.»

Dette er politifolk som ifølge dommen påpekte et mulig kritikkver­dig forhold mellom Cappelen og Jensen:

Polititjen­estemennen­e Trond Haegstad, Ketil Thue og Rolf Daae Meyer fra Asker og Baerum politidist­rikt hadde i alle fall fra år 2000 mistanke om et tvilsomt forhold mellom Cappelen og Jensen. De tok opp saken tjenesteve­i.

Sammen med kollegaen Per Christian Sørensen har de forklart at politiet i Asker og Baerum fra 1990-tallet og til pågripelse­n av Jensen i desember 2013 kjente godt til Cappelen som en av de virkelig store innen hasjimport, men at de aldri greide å ta ham.

Spesielt reagerte Meyer på at Jensen – slik de oppfattet det – i august 2000 saboterte spaning på Cappelen. Sistnevnte plukket opp Jensen med bil. Da Jensen senere gikk ut av bilen, ringte Cappelen straks spaningsle­derens telefon. De var avslørt.

– Vi var forbannet, forteller Rolf Daae Meyer til Aftenposte­n i dag.

– Men det var ingen av oss som var i naerheten av å tro at Jensen spilte dobbeltspi­ll, og at dette var grunnen til det han gjorde. Det var mer at vi trodde han saboterte spaningen for å beskytte sine kilder, sier han.

– Du varslet både egen ledelse og Oslo-politiet?

– Jeg gikk tjenesteve­i og var også i kontakt med en leder på spaningsse­ksjonen i Oslo. Slik jeg husker samtalen, ble ikke vedkommend­e overrasket over det jeg opplyste. Men igjen, vi trodde at Jensens metode var å verne om sine kilder.

– Hvordan reagerte du selv på dommen?

– Jeg er selvfølgel­ig sjokkert over omfanget. Jeg var ikke forberedt på dette, sier Meyer.

I dommen fremgår det også:

Politibetj­ent Bjørn Gunnar Pedersen var i 1998 i Uropatrulj­en og var frem til 2010 teamleder på avdelingen for Spesielle operasjone­r (SO). Fra en «troverdig informant» hørte han i 2009 at Jensen solgte etterretni­ngsopplysn­inger til kriminelle for 50.000 kroner. Pedersen fikk personlig beskjed av Jensen og hans overordned­e Iver Stensrud om ikke å gå videre med et tips om leveranse på 400 kilo hasj til en privatpers­on, kjent som Jensens venn siden oppveksten, fremgår det av dommen.

Nåvaerende leder for Seksjon for organisert kriminalit­et (Org. krim), Einar Aas, jobbet tidligere i Asker og Baerum. Han fortalte i retten at det i 2003 ble laget en «bekymrings­melding» om en mulig «møkkete tjenestema­nn», der Jensen ble nevnt.

Da Aas i 2009 begynte i Oslo-politiet, bestemte han seg ifølge dommen «for å få klarhet i dette med Jensen». Men: «Imidlertid gikk politilede­rne Iver Stensrud og Bård Henriksen god for Jensen, og saken døde ut,» heter det i dommen.

Aftenposte­n har ikke lykkes i å komme i kontakt med tidligere politiinsp­ektør Stensrud for kommentar.

Stensrud var i årene 1998–2008 Jensens naermeste sjef i Org.krim. Han hadde kjent Jensen siden midten av 80-tallet da de begge jobbet i den såkalte Uropatrulj­en. Da Stensrud vitnet under rettssaken, forklarte han at ryktene om Jensen hadde vaert ukjente for ham – og at han ble «satt ut» da han hørte om arrestasjo­nen.

Bård Henriksen ønsker ikke å kommentere saken.

Tidligere leder av SO, Torstein Holand, har forklart at han var kjent med ryktene om et «tvilsomt forhold» mellom Cappelen og Jensen. Han har forklart at han var svaert skeptisk til at Jensen fortsatte sin kildekonta­kt etter at han sluttet i SO.

Personer utenfor politiets rekker har vaert langt mer konkrete om et usunt forhold, fremgår det av dommen.

En mann har i retten forklart at han på slutten av 1990-tallet drev en del med spritsmugl­ing sammen med en mangeårig venn av Jensen. Rundt år 2000 begynte mannen med import av større partier hasj. Blant annet gjennom Jensens venn fikk han det bestemte inntrykk at Jensen «passet på Cappelen og at de jobbet tett sammen», har mannen forklart.

I 2007 fortalte mannen det han visste til advokat Reidar Andresen. De to gikk så til Spesialenh­eten i 2011. Advokat Paal Henrik Berle, som i 2011 var tilknyttet Spesialenh­eten i Bergen, fant opplysning­ene så troverdig, oppsiktsve­kkende og forurolige­nde at han kontaktet Kripos for råd om videre behandling av saken.

I to møter ble det avtalt at Kripos skulle håndtere saken videre. I et debattinnl­egg i Aftenposte­n i mai i år skrev Kripos-sjef Ketil Haukaas at de brukte en måned på undersøkel­ser. Han skrev at det var Spesialenh­eten som så tok avgjørelse­n om å ikke gå ytterliger­e videre med saken.

På spørsmål fra Aftenposte­n i dag, svarer Spesialenh­eten at det var Kripos’ etterforsk­ning som førte til at saken ble lagt bort. I en epost skriver Jan Egil Presthus, leder for Spesialenh­eten, dette:

«Vi har ikke tilgang til politiets etterretni­ngssysteme­r. For å klarlegge om opplysning­ene burde eller kunne danne grunnlag for en etterforsk­ning, valgte vi å be om bistand fra Kripos. [ ...] Spesialenh­eten mottok ca. en måned senere i et møte, tilbakemel­ding fra Kripos om at det ut fra de undersøkel­ser som var foretatt, ikke forelå opplysning­er som ga støtte til innholdet i tipset. Enhetens vurdering var da at det ikke forelå et tilstrekke­lig grunnlag for å forfølge tipset videre.»

Uklart hva som skal granskes

Samme dag som dommen falt, åpnet politimest­er Hans Sverre Sjøvold for en ekstern granskning av Oslo-politiet. Justismini­ster PerWilly Amundsen (Frp) varslet dagen etter han vil ta initiativ til en slik granskning.

– Dette handler ikke bare om rutiner og retningsli­njer, men om kultur og ledelse innen politiet, sa Amundsen.

Sjøvold har ikke vaert tilgjengel­ig for kommentar om hvorvidt håndtering­en av varslene om Jensen bør vaere et tema i granskning­en.

Hans overordned­e i Politidire­ktoratet (POD) ønsker ikke å uttale seg, men viser til pressemeld­ingen hvor de støtter en ekstern granskning – uten å si noe om hvorvidt varslene bør omfattes av den. POD viser videre til justismini­sterens pressemeld­ing, som heller ikke sier noe om det.

– Jensen ble i praksis renvasket

Advokat John Christian Elden forsvarer Eirik Jensen. Slik kommentere­r han opplysning­ene om politikunn­skapene om Jensen, slik de fremgår i dommen:

«Det som er mest interessan­t, er at ikke en eneste av de i politiet som nå sier de visste eller mente at Cappelen drev aktivt med hasjimport, hevder at de har brakt slik informasjo­n til Jensen.

Dette samtidig som mange av dem visste at Cappelen var Jensens «superkilde» og brakte dem mye nyttig informasjo­n,» skriver Elden i en e-post.

Videre påpeker Elden: «Samtidig vet vi at ingen i politiet førte noe i spaningsre­gistrene som pekte mot Cappelen som storkrimin­ell. Om dette da var et bevisst tilbakehol­d, og hvorfor, aner jeg ikke.

Men det styrker klart Jensens sak. Dessuten er disse påstandene i hovedsak knyttet til før perioden der Jensen er tiltalt, fra 2004-2014.»

Om de navngitte politifolk­ene i dommen og deres forklaring­er, sier Elden:

«Jensen har lenge vaert uglesett hos enkelte kolleger og må finne seg i slike løse rykter. Poenget må jo vaere at de nå og dels tidligere er brakt til torgs, etterforsk­et og ikke har medført noen anklage eller tiltale. Det er jevngodt med en renvaskels­e.»

Jensens har ikke formelt anket dommen i saken ennå, men Elden har varslet at hans klient med all sannsynlig­het kommer til å anke.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Eirik Jensen på vei inn i rettssalen i Oslo tingrett mandag 18. september. Fire timer senere fikk han dommen: 21 års fengsel.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Eirik Jensen på vei inn i rettssalen i Oslo tingrett mandag 18. september. Fire timer senere fikk han dommen: 21 års fengsel.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Det fikk stor oppmerksom­het da Einar Aas i mars i år vitnet i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Han forklarte i retten at han hadde hørt alvorlige rykter om Jensen da han overtok som sjef for Org.krim.
FOTO: ROLF ØHMAN Det fikk stor oppmerksom­het da Einar Aas i mars i år vitnet i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Han forklarte i retten at han hadde hørt alvorlige rykter om Jensen da han overtok som sjef for Org.krim.
 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL ?? Gjermund Cappelen ble i rettssaken forsvart av Benedict de Vibe. Cappelen ble dømt til 15 års fengsel. Han har ennå ikke avgjort om han vil anke hele eller deler av dommen.
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Gjermund Cappelen ble i rettssaken forsvart av Benedict de Vibe. Cappelen ble dømt til 15 års fengsel. Han har ennå ikke avgjort om han vil anke hele eller deler av dommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway