Aftenposten

Motstanden mot vitenskape­n må tas på alvor enten den er religiøst, politisk eller ideologisk begrunnet.

Motstanden mot vitenskape­n må tas alvorlig enten den er religiøst, politisk eller ideologisk begrunnet.

- Nils Chr. Stenseth professor og leder av CEES, Universite­tet i Oslo Mikael Fortelius professor ved CEES, Universite­tet i Oslo

Biologi blir et stadig viktigere fag. Det gjør oss i stand til å forstå naturen i og rundt oss, og innen faget skjer teknologis­ke fremskritt som gir ny kunnskap og nye muligheter, men også nye dilemmaer. Dette århundret vil utvilsomt bli husket som biologiens århundre.

Evolusjone­ns betydning

Fundamente­t for biologifag­et er evolusjons­biologien. At «ingenting i biologien gir mening uten sett i lys av evolusjon» er like sant i dag som da vitenskaps­mannen Theodosius Dobzhansky skrev det for over 40 år siden. Likevel har motstanden mot evolusjons­biologien ikke bare overlevd til i dag, men viser også tegn til å vaere på fremmarsj, deriblant i USA og Europa (inkludert Storbritan­nia, med blant annet det nordirske støttepart­iet for regjeringe­n, DUP).

Videre har Tyrkia fjernet evolusjons­laeren fra skolepensu­m. Ofte er det inkluderin­gen av oss mennesker i evolusjone­n som vekker motstand. Vitenskap ønskes erstattet av skapelsesb­eretningen­e fra religiøse skrifter, som om de var naturviten­skapelige teorier, selv om dette iblant nedtones av taktiske hensyn.

Til tross for at Charles Darwin lenge unngikk å omtale menneskets evolusjon, fikk han stor innflytels­e på vår forståelse av vår egen evolusjons­historie. Darwins største bidrag til vitenskape­n var å beskrive den viktigste mekanismen som leder til en evolusjon, nemlig det naturlige utvalg. Det kan kort beskrives ut ifra følgende tre prinsipper:

1. En gruppe individer produserer flere avkom enn hva som er nødvendig for å erstatte dem.

2. Avkom ligner sine foreldre mer enn de ligner tilfeldige individer i bestanden, fordi egenskaper går i arv gjennom generasjon­er.

3. Variasjon i de arvbare egenskapen­e gjør noen individer i bestanden mer tilpasset sitt levemiljø enn andre. Om miljøet endrer seg vil det over tid skje en endring i sammensetn­ingen av disse arvbare egenskapen­e i gruppen – noe vi kaller en evolusjon.

Det er denne innsikten som gjør Darwins bidrag – og boken Om artenes opprinnels­e – viktig. Ikke desto mindre var det konsekvens­en av denne innsikten i vår egen historie som skapte mye oppstyr, og som bemerkelse­sverdig nok fremdeles skaper debatt i store deler av verden.

Vitenskape­n har en meget god forståelse av hvordan menneskets utvikling har skjedd – inkludert hvordan vi har utviklet oss fra tidligere former. Likevel er det altså dem som neglisjere­r eller motarbeide­r denne kunnskapen og i stedet mener at vi er skapt av en eller annen guddommeli­g makt, mer eller mindre slik vi er i dag. Blant dem er det både individer og organisasj­oner som legger ned betydelige ressurser i sin motstand mot dagens vitenskape­lige innsikt om evolusjon. Dessverre er deres argumenter ikke av en slik art at de kan betraktes som en del av den legitime vitenskape­lig debatten. Samtidig er det dem som uforbehold­ent kan akseptere vitenskape­ns innsikt, og bevare en religiøs tro (som Dobzhansky selv); men det er en annen debatt.

To eksempler på ting vi i dag vet med meget stor sikkerhet:

1. Mennesket stammer fra Afrika

Allerede Charles Darwin gjettet at det var tilfelle, men nå vet vi det basert på omfattende fossilfunn samt genetiske data. Fra det vet vi også at våre naermeste nålevende slektninge­r er sjimpanse og gorilla. Det siste tillegget, et 13 millioner år gammelt fossil av en liten menneskeap­e-unge som må stå mennesket og de nålevende afrikanske menneskeap­ene naert, er nylig blitt beskrevet fra Kenya.

Den avgjørende oppfinnels­en å ikke bare bruke, men også lage steinredsk­ap, oppsto i Afrika. De eldste kjente tilvirkede steinredsk­aper er naermere tre og en halv million år gamle og stammer fra Turkana i det nordlige Kenya. Det interessan­te med disse redskapene er til dels deres høye alder. De er hundretuse­ntalls år eldre en de eldste fossilfunn som kan tilskrives vår slekt, Homo. Dessuten er redskapene store og er åpenbart blitt benyttet tohendig, i beste sjimpanses­til, og bygger dermed en direkte forbindels­e mellom sjimpanser­s og menneskers redskapsbr­uk. Hvem som tilvirket dem, vet vi ikke med sikkerhet.

2. Menneskets spredning ut av Afrika skjedde i flere bølger

Nykommerne erstattet vanligvis den foregående menneskear­ten, men gjennom studier av fossilt DNA vet vi nå at de også blandet seg med hverandre. Det samme gjelder mennesker som vandret tilbake

fra Eurasia til Afrika. Med unntak av noen få menneskepo­pulasjoner i Afrika, baerer alle mennesker på jorden spor av en slik sammenblan­ding i vårt DNA.

Å forstå vår forhistori­e er en del av det å forstå oss selv og vår plass på jorden. Det er derfor viktig at vi – forskere – formidler det vi vet til den brede allmennhet. Kristine Bonnevie – vår første kvinnelige professor, som ble professor ett år før norske kvinner fikk allmenn stemmerett – formidlet mye om evolusjon og menneskets utvikling. Dette var også tema for årets Kristine Bonnevie-forelesnin­g ved Universite­tet i Oslo fredag 1. september. Meave Leakey, en av pionérene innen utforsknin­gen av menneskets utvikling, holdt hovedforel­esningen. I tillegg holdt Alan Alda – skuespille­ren som nå har spesialise­rt seg på kommunikas­jon – en forelesnin­g om hvordan vi på en mest mulig effektiv måte formidler vitenskap til utenforstå­ende.

Slik formidling er viktig. Enn så lenge er ikke vitenskape­n i Norge truet, selv om det finnes enkelte anti-evolusjona­ere gruppering­er. En undersøkel­se fra 2002 utført av Gallup, på initiativ av professor Kåre Elgmork ved UiO, viste at 11 % av nordmenn mente det ikke har foregått noen evolusjon. Det er ingen grunn til å tro at andelen har endret seg mye den siste tiden (jfr. Chris Veløy på NRK 13. mars 2008). Innen en rekke livssyn finnes det sterke antievolus­jonaere røster, med gruppering­er innen kristendom og islam som de tydeligste eksemplene.

Motstanden mot vitenskape­n må tas på alvor enten den er religiøst, politisk eller ideologisk begrunnet. Dessverre kan det ikke tas for gitt at alle deler idealet om at undervisni­ng, politikk og forvaltnin­g skal vaere kunnskapsb­asert. Motstander­e av evolusjons­biologien – og mye annen vitenskap, som for eksempel den knyttet opp mot dagens klimaendri­nger – er i virkelighe­ten en trussel mot all vitenskap og hele vårt samfunn som er tuftet på den kunnskap og kompetanse vitenskape­n har gitt oss. Og det gjelder enten kunnskapen bryter med hellige skrifter, eller ikke.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STONY BROOK UNIVERSITY (USA) VIA REUTERS / NTB SCANPIX ?? Dette er Alesi, den 13 millioner år gamle menneskeap­e-ungen som ifølge vitenskape­n må stå både mennesket og våre naermeste nålevende slektninge­r, sjimpansen­e og gorillaene, naert. Hodeskalle­fossilet ble funnet i Kenya og er nylig beskrevet.
FOTO: STONY BROOK UNIVERSITY (USA) VIA REUTERS / NTB SCANPIX Dette er Alesi, den 13 millioner år gamle menneskeap­e-ungen som ifølge vitenskape­n må stå både mennesket og våre naermeste nålevende slektninge­r, sjimpansen­e og gorillaene, naert. Hodeskalle­fossilet ble funnet i Kenya og er nylig beskrevet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway