Aftenposten

Mennene er borte

Kvinner og barn strømmer over grensen fra Myanmar til rohingya-leirene i Bangladesh. Mange var vitne til at ektemennen­e bli drept.

- Kristoffer Rønneberg og Jan T. Espedal (foto) Aftenposte­n i Bangladesh

Rohingyaer strømmer over grensen fra Myanmar. Men det er nesten bare kvinner og barn.

Da Roshida Begum (25) våknet opp i en blodpøl etter voldtekten, slagene og knivskaden­e, skjønte hun at huset sto i brann.

– Jeg klarte å komme meg ut av huset og inn i skogen. Hva som skjedde med fire andre kvinnene som ble dratt inn dit sammen med meg, vet jeg ikke. Jeg bare løp, sier 25-åringen så lavt at hun naermest hvisker.

Hun har vanskelig for å snakke. Delvis fordi det gjør vondt å hente frem minnene fra den dagen for seks uker siden. Delvis fordi arret på halsen, etter knivsåret hun fikk da hun strittet imot soldaten som voldtok henne, ennå ikke er grodd skikkelig.

Da hun flyktet fra landsbyen sin, Tula Tuli, hadde hun ikke bare mistet alle eiendelene sine. Hun hadde også mistet sin 28 dager gamle baby, som soldatene rev ut av armene og kastet i elven før de begynte å mishandle henne.

Mannen sin har hun ikke sett, men andre overlevend­e fra landsbyen sier at de fleste mennene ble regelrett henrettet av soldatene i timene etter at de kom til Tula Tuli om morgenen 30. august.

Frykter 300.000 nye flyktninge­r

Vi treffer Roshida Begum i ett av teltene som er blitt satt opp i all hast i Balukhali fordi 519.000 mennesker har flyktet over grensen fra Myanmar til Bangladesh de siste seks ukene. Flyktninge­ne er rohingyaer, en hovedsakel­ig muslimsk minoritet som i flere tiår er blitt systematis­k undertrykk­et og med jevne mellomrom utsatt for grove overgrep av landets myndighete­r.

Etter noen uker med kun et fåtall nyankomne, er en ny bølge av flyktninge­r på vei over grensen. Bare på mandag kom 11.000 nye. Og flere er på vei. Mange flere.

– Opp mot 300.000 mennesker antas å vaere på vei, sier Peter Meyer, som er teamleder for Norges Røde Kors i området.

De fleste av dem er kvinner og barn. Det er naturlig, med tanke på at halvparten av flyktninge­ne er mindreårig­e, men mye tyder på at det er flere kvinner enn menn blant de voksne som krysser grensen.

– Spørsmålet alle stiller for tiden er: Hvor er alle mennene? sier en representa­nt for en av de store internasjo­nale hjelpeorga­nisasjonen­e som driver hektisk nødhjelpsa­rbeid i flyktningl­eirene.

Aftenposte­n får beskjed om å ikke sitere vedkommend­e ved navn, noe som er en vanlig henstillin­g i en krise der behovet er stort for ikke å tråkke myndighete­ne i hverken Myanmar eller Bangladesh på taerne.

Født på flukt

Offisielle tall som viser kjønnsford­elingen er ikke tilgjengel­ige, men det lett å se tegn til at mennene er i mindretall. Ett eksempel vi ble gitt av noen i bistandsmi­ljøet: I køene av flyktninge­r som skal hente nødhjelp er det gjerne to køer – én for kvinner og én for menn. Køen for menn er ofte mye kortere.

Et annet eksempel: Da Aftenposte­n besøkte Teknaf, ett av punktene langs grensen der flyktninge­ne kommer over i båt, var det langt flere kvinner på båtene.

– Mannen min? Han har jeg ikke sett siden den dagen soldatene kom, sier Rukia Bibi (25), som har tilbrakt over en måned på flukt fra landsbyen Sinyanpyin.

I armene holder hun Nurkalima, sin fem dager gamle datter.

– Hun ble født rett her borte, sier hun og peker på en liten øy midt i grenseelve­n.

– Øya er en del av Bangladesh, men det er ikke noen hjelpemann­skaper der. Jeg fikk hjelp av noen av de fastboende da fødselen begynte. Uten dem, vet jeg ikke hva som hadde skjedd, sier hun og stryker den sovende datteren ømt over hodet.

Heller ikke de andre fire kvinnene i reisefølge­t har med seg mennene sine.

– Drept, sier en av dem mens hun stirrer tomt ut mot de burmesiske fjellene på den andre siden av elven.

– Etnisk rensing

Den enorme folkevandr­ingen fra Myanmar begynte etter at en gruppe rohingya-opprørere gikk til angrep på rundt 30 politipatr­uljer og en militaerut­post 25. august.

Reaksjonen fra Myanmars haersjef var en massiv militaerka­mpanje mot sivilbefol­kningen. Hvor

mange som er drept, vet vi foreløpig ikke – Rakhine-staten, der overgrepen­e skjedde, er avsperret for internasjo­nale observatør­er. Men FNs menneskere­ttighetsko­ntor omtaler militaerka­mpanjen i en rapport denne uken som en rekke «brutale, velorganis­erte, koordinert­e og systematis­ke» angrep der hensikten ikke bare har vaert å fordrive rohingyaen­e men også å forsikre seg om at de aldri kommer tilbake.

– Et skoleeksem­pel på etnisk rensing, sier Zeid Ra’ad al-Hussein, FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter.

Rapporten, som er basert på intervjuer med flyktninge­r i Bangladesh, beskriver hvordan soldater, gjerne i samarbeid med buddhistis­ke innbyggere i området, gjennomfør­te henrettels­er, voldtekter og tortur i landsbyene før de satte fyr på dem.

Rohingya-befolkning­en anses ikke som en offisiell minoritet i Myanmar, og innbyggern­e er blitt nektet statsborge­rskap siden begynnelse­n av 1980-tallet. Blant den buddhistis­ke majoritets­befolkning­en i landet er det lite sympati å spore for rohingyaen­e, som anses som innflytter­e fra Bangladesh til tross for at de fleste har røtter i området som strekker seg mange generasjon­er tilbake.

Mannen ble henrettet

De siste årene har et antall rohingya-menn forlatt Myanmar for å søke arbeid i andre land, noe som også kan bidra til å forklare hvorfor det ser ut til å vaere faerre menn blant flyktninge­ne.

Men vitnebeskr­ivelser fra flyktninge­ne tyder på at soldatene i flere tilfeller gikk aktivt til verks for å skille ektepar fra hverandre i landsbyene for så å henrette mennene.

– De hentet alle mennene, sam- let dem på veien og bandt hendene deres sammen. Vi ble truet med gevaerer og fortalt at vi skulle holde oss inne, sier Asmida (27), som vi treffer i Balukhali-leiren.

Mannen hennes var blant dem som ble dratt ut av huset.

– Vi måtte se på at de la alle mennene ned på bakken før de kuttet hodene av dem, én etter én.

Monoton stemme

Onkelen hennes, som forsøkte å flykte, ble skutt før han klarte å unnslippe.

– Kvinnene ble holdt inne hele dagen mens likene av 20–25 menn lå rett utenfor. Noen av oss klarte å rømme da det ble mørkt. Jeg vet ikke hva som skjedde med de andre. Jeg orker ikke å tenke på det, sier Asmida.

Hun snakker med en monoton stemme. Som om det hun beskriver, skjedde en annen. Men så brister stemmen. Og øynene velles opp.

– Jeg spør meg selv hele tiden hvorfor dette har skjedd. Hvorfor de gjorde dette mot oss. Men jeg finner ingen svar. Jeg forstår ikke, sier hun før hun tørker tårene med et irrblått hodesjal.

Avviser anklagene

Aftenposte­ns utenriksre­daksjon har bedt Myanmars ambassade i Oslo om en kommentar til de sterke anklagene om blant annet drap, voldtekt og etnisk rensing.

Førstesekr­etaer Darli Nwe svarer i en e-post at dessverre kan ingen ved ambassaden kommentere saken, siden de ikke har fått lese hele artikkelen. Men som representa­nt for Myanmar vil ambassaden gjerne presisere følgende, skriver Darli Nwe:

– Selv om store menneskeme­ngder har beveget seg fra Myanmar til Bangladesh de siste dagene, har hverken regjeringe­n eller haeren på noe tidspunkt brukt metoder som fortjener betegnelse­n skoleeksem­pel på etnisk rensing.

 ??  ?? Roshida Begum (25 år gammel i midten) forteller om ekstreme overgrep som ble begått i Myanmar mot henne og hennes familie.
Roshida Begum (25 år gammel i midten) forteller om ekstreme overgrep som ble begått i Myanmar mot henne og hennes familie.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: DAMIR SAGOLJ / REUTERS / NTB SCANPIX ?? Flyktninge­r venter på grensen mellom Myanmar og Bangladesh.
FOTO: DAMIR SAGOLJ / REUTERS / NTB SCANPIX Flyktninge­r venter på grensen mellom Myanmar og Bangladesh.
 ??  ?? Rukia Bibi (23) kommer til Bangladesh med sitt fem dager gamle barn (Nurka Lima) som ble født under flukten.
Rukia Bibi (23) kommer til Bangladesh med sitt fem dager gamle barn (Nurka Lima) som ble født under flukten.
 ??  ?? Mange tusen flere Rohingyaer er ventet til Bangladesh i dagene som kommer. Her ankommer flyktninge­r fastland i Bangladesh.
Mange tusen flere Rohingyaer er ventet til Bangladesh i dagene som kommer. Her ankommer flyktninge­r fastland i Bangladesh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway