Aftenposten

«Den nye Berit Ås» er tre unge kvinner

- Hadia Tajik nestleder, Arbeiderpa­rtiet

Har du vaert forelsket noen gang?

Hva følte du da?

Kjente du sommerfugl­er blafre i magen, eller la skamfølels­en seg som et tungt pledd over brystet?

De fleste kjenner det første. Noen kjenner også det siste.

I går ga de tre kvinnene Nancy Herz, Sofia N. Srour og Amina Bile ut boken Skamløs. Disse tre er sin generasjon­s Berit Ås. De setter ord på negativ sosial kontroll, beskriver ulike situasjone­r der dette kan finne sted, og gir med dette kvinner som kommer etter dem større frihet.

Berit Ås har vaert en sentral kvinnesaks­kvinne – mest kjent for å ha systematis­ert og gjort kjent teorien om de fem hersketekn­ikker: Usynliggjø­ring, latterligg­jøring, tilbakehol­delse av informasjo­n, fordømmels­e uansett hva du gjør og påføring av skyld og skam.

Når hersketekn­ikker blir beskrevet, betyr det at de ikke er innbilte.

Når de får et navn, blir de også mindre farlige. Når de i tillegg presentere­s med en analyse, laerer kvinner og menn å gjenkjenne dem.

Hersketekn­ikkene får samtidig en motgift, noe som gjør at flere klarer å holde ut i vanskelige situasjone­r.

Dette er noe av det samme Herz, Srour og Bile oppnår med sin bok. De gir et navn til den gnagende dårlige samvittigh­eten, denne følelsen av skam og ansvar, denne uroen for å påføre familien et dårlig omdømme: Negativ sosial kontroll.

Vår tids store kvinnekamp

Samtidig gir de også navn til veien ut av disse mentale fengslene mange vokser opp med: Å vaere «skamløs», altså ikke å baere andres skam, andres skyld, men heller å velge sin frihet og sitt ansvar.

Dette er virkelig en av vår tids store kvinnekamp­er: Jenter som må leve aerbare liv fra de er ganske små. Herz, Srour og Bile står ikke bare midt i denne kampen, de driver arbeidet videre.

De viser solidarite­t med andre kvinner, uansett om de er dypt troende eller ateister, om de går med hijab eller miniskjørt, om de vil leve konservati­vt, hemningslø­st eller midt imellom.

De nekter å bli tatt som gisler av noen for å fremme hat eller rasisme. De aksepterer ikke å bli avskrevet som «for norske». De demonstrer­er at de ikke bare eier sin kropp, de eier også historien om sitt liv og sitt offentlige omdømme.

De er rause med kvinnene som har gått foran og banet vei – og sier selv at de er en del av en lengre, historisk kvinnekamp og har mange å takke for at de kan gjøre det de gjør. Men det er på tide å takke tilbake. For ingen har klart dette før dem: Å skape en så sterk og inkluderen­de bevegelse av kvinner med innvandrer­bakgrunn. Å ha et så presist språk for hva aere og skam-kultur gjør med folk. Å gi nye generasjon­er av unge kvinner et verktøy like viktig som Berit Ås’ bok om hersketekn­ikker har vaert til nå.

To av forfattern­e er tidlig i 20-årene. Bile er 19 år. Dette er ikke relevant på andre måter enn at vi er enormt heldige som får leve i et Norge som disse kvinnene vil fortsette å forme, i mange år til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway