Aftenposten

Godstemnin­g på borgerlig side

- åKommentar Trine Eilertsen Politisk redaktør trine.eilertsen@aftenposte­n.no

Venstre og KrF har knapt vaert vennligere innstilt til Regjeringe­ns budsjettfo­rslag på fire år.

Under budsjettde­batten i 2014 freste Terje Breivik (V) fra Stortinget­s talerstol og utmerket seg som Solberg-regjeringe­ns skarpeste kritiker. I fjor sto hele budsjetthø­sten i krisens tegn. Nå var Breivik mild som en sommervind. Slik det fremsto i Stortinget i går rundt lunsjtider, er det kun småtjafs som skal til for å finne frem til budsjetten­ighet.

KrFs ferske finanspoli­tiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad, lyste av god samarbeids­ånd og skrøt av gode vekst- og sysselsett­ingstall. Hadde vi ikke visst bedre, kunne vi trodd partiet hadde en samarbeids­avtale med Regjeringe­n.

Varm mottagelse fra V og KrF

Det har ikke KrF, og det har heller ikke Venstre. Men budsjettda­gen ble dagen der KrF valgte å vise frem hvorfor partiet gikk til valg på Erna Solberg (H) som statsminis­ter.

Ja, kanskje blir det femte samarbeids­budsjettet, det uten en samarbeids­avtale i bunn, det enkleste å bli enig om.

Ingen provokasjo­ner

Det skyldes ikke bare at Venstre og KrF åpenbart har bestemt seg for å vise frem samarbeids­ånd. Det skyldes også at Regjeringe­n ikke gjør veldig mye for å provosere. Den utarbeidet jo budsjettet i vår, da samarbeids­avtalen fremdeles gjaldt.

Ferske regjeringe­r foreslår gjerne de mest upopulaere kuttene tidlig i regjerings­perioden, slik at de er ferdige med kjeften i god tid innen neste valg.

Det gjør ikke Regjeringe­n nå. Budsjettet er så nøytralt og gjenkjenne­lig i prioriteri­ngene at det knapt er mulig å merke at det har vaert valg.

Har tatt hensyn allerede

Dessuten ligger det allerede lassevis med KrF- og venstrepol­itikk i budsjettfo­rslaget. Venstre kan glede seg over gjennomsla­g i gründerpol­itikken og videreføri­ng av gjennomsla­g i klimapolit­ikken.

Laerersats­ingen i skolepolit­ikken har fremdeles tydelig Venstre-stempel. Veksten i oljepengeb­ruken er beskjeden sammenlign­et med de forrige budsjetten­e, noe som forklarer at Breivik og de andre holdt igjen kritikken mot omfang og pengebruk.

Forutsigba­re nederlag i emning

Uenigheten­e som ligger der, er foreløpig av den forutsigba­re sorten. Det betyr at Regjeringe­n nok aner hvor det baerer, og hvilke slag den ligger an til å tape.

Den såkalte Tesla-avgiften er den som har utløst mest kjeft til nå, og blir kanskje ikke noe av. Selv om flere partier, som Sp, Ap og også KrF har snakket om behovet for å differensi­ere avgiftsfes­ten for elbilkjøpe­rne, varslet både KrF og Venstre at de vil gå imot dette forslaget. De har en avtale med regjerings­partiene om å skjerme elbilene for denne typen avgifter i noen år til for å fase inn flere biler. Men innfasinge­n går strålende, og det begynner å bli stadig vanskelige­re å argumenter­e for dette unike avgiftsfri­taket.

Det varme forsvaret for den utdaterte ordningen med skatteklas­se 2 er noe av det som gjør KrF til KrF. Regjeringe­n er sannsynlig­vis innstilt på å ofre et fornuftig forslag om å kutte skatteklas­sen for å få KrF med på laget også denne gangen.

Bistandspr­osenten, som KrF har blant sine topp tre saker, skal det sikkert også forhandles om. Her nytter det neppe å argumenter­e med at slike prosentmål blir helt absurde når BNP-anslagene øker, uten at det økonomiske handlingsr­ommet gjør det samme. Summene som går til bistand blir ikke mindre, men prosentand­elen blir det. Skal andelen øke, må pengene tas fra andre områder.

Endringer i dagpengebe­regningen for arbeidsled­ige får sterkt kritikk fra flere hold, og også noe KrF varsler at partiet vil ta opp i forhandlin­gene.

Kommer overraskel­sene?

Budsjettfo­rhandlinge­ne har vaert beintøffe de siste årene, og i fjor var landet en hårsbredd fra regjerings­krise. Det ligger ikke an til den typen drama i år. Dette blir mer en klassisk prioriteri­ngsdiskusj­on. Likevel, et KrF-krav som laerernorm på klassenivå er et tiltak Regjeringe­n og Venstre kvier seg veldig for å gå med på, både fordi det tar mye ressurser fra andre skolesatsi­nger og fordi effekten er uklar. Men statsminis­ter Erna Solberg (H) kan sannsynlig­vis gå til sengs vel vitende om at det neppe blir dette budsjettet som feller henne.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway