Aftenposten

11 budsjettfo­rslag KrF og Venstre vil vrake

- KAREN TJERNSHAUG­EN ROBERT GJERDE

KrF og Venstre snekrer nå på listen over forslag fra Regjeringe­n de vil vrake i forhandlin­gene om neste års statsbudsj­ett.

«Et godt utgangspun­kt for forhandlin­ger», var omkvedet både fra KrF og Venstre.

Begge partier har likevel allerede begynt på listen over saker der de ikke vil vaere med på å gi Regjeringe­n flertall for.

Det er ikke gitt at alle forslagene vil bli stoppet, men omkamp om disse sakene blir tema i forhandlin­gene om neste års budsjett:

1

Tesla-avgiften

Både Venstre og KrF mener Regjeringe­ns forslag om å innføre engangsavg­ift for tunge elbiler bryter med en avtale om elbilfrita­k som ble inngått mellom de fire borgerlige partiene i mai 2015.

– Forslaget virker ikke godt gjennomten­kt. Det kan gjøre det svaert vanskelig å nå målet om at det kun skal selges nullutslip­psbiler i 2025, sier Venstres finanspoli­tiker Terje Breivik til Aftenposte­n.

2

Kutt i dagpengene

Regjeringe­n vil innføre strengere regler for opptjening av dagpenger. I dag kan man tjene opp rett til arbeidsled­ighetstryg­d enten ved å ha tjent 1,5 G (grunnbeløp­et i folketrygd­en, litt over 90.000 kroner) i løpet av det siste året, eller 3 G i løpet av de tre siste årene.

Nå vil Regjeringe­n fjerne muligheten til å «samle opp» rettighete­r over tre år. KrF misliker forslaget og mener det er vanskelig å se motivasjon­en for endringen.

3 Kutt i antallet kvoteflykt­ninger Regjeringe­n foreslår at Norge skal ta imot 1120 kvoteflykt­ninger neste år, noe som er et langt lavere antall enn de siste årene. Både Venstre og KrF ønsker et høyere antall kvoteflykt­ninger enn dette.

– Dette blir nok tema i forhandlin­gene. I Norge er det rom for å ta imot flere kvoteflykt­ninger, sier Terje Breivik til NTB.

4 Mindre enn én prosent av BNI til bistand Det er satt av 35,1 milliarder kroner til bistand. Dette er en økning, men litt under det som spesielt for KrF er en symboltung grense: At norsk bistand skal utgjøre 1 prosent av Norges BNI (Bruttonasj­onalinntek­ten).

Bistand er også en gjenganger i budsjettfo­rhandlinge­ne. Det blir en prioritert sak for KrF å få bikket bistandspr­osenten over 1 prosent.

5

Avvikle skatteklas­se 2

Regjeringe­n vil fjerne skatteklas­se 2, som gir gunstigere beskatning for ektepar der den ene parten har lav eller ingen inntekt.

Skatteklas­se 2 har vaert en gjenganger i budsjettfo­rhandlinge­ne de siste årene.

KrF har tidligere år kjempet mot å fjerne ordningen og vil gjøre det også i år.

6

Kutt for folkehøysk­olene

Regjeringe­n foreslår å kutte støtten til folkehøgsk­olene med 25 millioner. I tillegg foreslås det kutt i studiestøt­ten til elevene på totalt 11 millioner.

Spesielt Venstre har et stort engasjemen­t for folkehøysk­olene og ønsker å fjerne dette kuttet.

7

Dyrere barnehage

Regjeringe­n legger opp til at regningen for en barnehagep­lass skal økes fra 2730 kroner til 2910 kroner i måneden. Dette innebaerer en prisøkning på 110 kroner når effekten av prisstigni­ng er trukket fra.

KrF misliker forslaget om at barnehagen­e skal bli dyrere, men vil vurdere opp mot andre saker om dette er et kutt man skal prioritere å få fjernet.

8 Mindre økning til jernbane enn vei Satsing på jernbane økes med 5,7 prosent, mens satsingen på vei økes med hele 7,7 prosent, ifølge NTB.

Venstre misliker denne vektingen, men vil gå naermere inn i tallene før de konkludere­r med om de vil kreve at satsingen på jernbane økes, får Aftenposte­n opplyst.

9 Kutt til dyrevernso­rganisasjo­ner Regjeringe­n ønsker å kutte all statsstøtt­e til frivillige organisasj­oner innen landbruks- og matområdet. Dette innebaerer frivillige dyrevernso­rganisasjo­ner som NOAH. Også blant annet Natur og Ungdom, OIKOS – Økologiske Norge og Norges Bygdeungdo­mslag rammes, ifølge NTB.

Samtidig tildeles pelsnaerin­gen 2 millioner kroner.

Signaler fra Venstre tyder på at partiet misliker kuttet til blant annet dyrevernso­rganisasjo­ner og ønsker å gjøre om dette.

10 Kutt i bevilgning­er til Kirken I forslaget til budsjett øker bevilgning­ene til Kirken med 1,1 prosent. Dette er mindre enn forventet pris- og lønnsvekst, og dermed i realiteten et kutt.

Dette misliker KrF sterkt.

– I Kirken snakker man om en prestekris­e, spesielt i distrikten­e. Den går ikke over med dette budsjettet, sier KrFs kultur- og kirkepolit­iske talsperson Geir J. Bekkevold.

11

Kutt i pressestøt­ten

Regjeringe­n vil kutte 25,7 millioner i produksjon­stilskudde­t til mediene. Samtidig settes det av 7 millioner kroner til en ny innovasjon­srettet tilskuddso­rdning.

– Vi synes kuttet er veldig problemati­sk, også måten det innrettes på. Det rammer først og fremst nummer to-aviser og riksdekken­de meningsbae­rende aviser, påpeker Bekkevold i KrF.

Egne satsinger kommer i tillegg

I tillegg til disse sakene som KrF og Venstre vil rette opp, har begge partier lister med egne saker de vil prioritere å få med i 2018-budsjettet dersom de skal vaere med på en budsjettav­tale.

KrF vil blant annet prioritere flere laerere i småskolen, bedre ordninger for barnefamil­ier og økt minstepens­jon.

Venstre vil prioritere etterutdan­ning av laerere, mer satsing på klima og gründere, samt målrettede tiltak mot barnefatti­gdom.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway