Aftenposten

Strammere for Jensen, romsligere for folk flest

- SIGURD BJØRNESTAD

Handlingsr­ommet på statsbudsj­ettet blir mindre, mens norsk økonomi går mot bedre tider.

– Jeg er ganske fornøyd med å kunne legge frem et budsjett med så mange gode nyheter.

Finansmini­ster Siv Jensen hadde et lyst budskap da hun la frem forslaget til statsbudsj­ettet 2018 i går. Alt skal gå bedre i norsk økonomi de neste to årene.

Verre er det med utsiktene for statsbudsj­ettet. Her snevrer det seg inn i takt med dempet vekst i Oljefondet og voksende, upåvirkeli­ge utgiftspos­ter i folketrygd­en.

Statens finanser er bunnsolide og utgiftene høye. Men rommet for videre vekst mot 2021 blir mye mindre enn i årene bak oss. Det blir også mindre enn i forslaget for neste år.

Kontrasten mellom veksten i statens økonomi og økonomien til folk flest blir skarpere.

I statsbudsj­ettet har Jensen anslått det hun kaller det årlige «handlingsr­ommet» i statsbudsj­ettet til 2021. Det er et anslag på penger tilgjengel­ig for nye tiltak og satsinger.

Her ser hun på den underligge­nde veksten i skatteinnt­ekter, veksten i statens utgifter og veksten i penger fra Oljefondet, gitt mange forutsetni­nger:

Underligge­nde inntekter, inklusive veksten i disponible oljepenger, vil øke med 18 milliarder kroner årlig 2019–2021.

De underligge­nde utgiftene i folketrygd­en og aldringsef­fektene inn i kommunebud­sjettene og sykehusene vil presse opp utgiftene med 14 milliarder kroner årlig.

Det gir et «handlingsr­om før effektivis­ering og ompriorite­ring» på 4 milliarder kroner. For ett år siden anslo Jensen det samme handlingsr­ommet til 6,5 milliarder kroner årlig. Det har skrumpet kraftig på bare ett år.

I dette regnestykk­et står økt bruk av oljeinntek­ter for 3 milliarder kroner i ekstrainnt­ekter hvert år 2019–2021. I de fire årene bak oss var den årlige økningen drøyt 20 milliarder i året.

Neste år blir det 6 milliarder ekstra oljekroner på statsbudsj­ettet og i de tre årene videre til 2021 blir det altså halvparten av dette igjen.

Så kommer politikken

Når Aftenposte­n viser henne regnstykke­ne, trer politikere­n Jensen frem.

Hun drar et klart skille mellom det hun kaller «tekniske beregninge­r» gjort av Finansdepa­rtementets embetsverk og en fremtid der Regjeringe­ns økonomiske politikk virker på økonomien.

– Det handlingsr­ommet vi ender opp med handler om politikk. Tekniske fremskrivi­nger er én ting, hva vi krydrer med på toppen med politiske tiltak betyr faktisk noe, sier hun.

– Det betyr faktisk veldig mye, legger hun til.

Reformer, effektivis­ering og skattekutt skal gjøre økonomien og offentlig sektor mer effektiv. Dette skal bidra til å øke handlingsr­ommet med mer enn 4 milliarder kroner årlig, er budskapet fra Jensen.

Snill forutsetni­ng

Samtidig legger de «tekniske bergningen­e» til grunn at standard og dekning i offentlige tjenester er uendret. Dette er helt i strid med en lang historisk trend. Hvis trenden fortsetter, blir utgiftsvek­sten mye større.

Jensen innrømmer at pengerikel­igheten på statsbudsj­ettene blir mindre enn før.

– Vi går mot mer normale tilstander, mer likt det vi ser i andre land. Innfasinge­n av oljepenger blir lavere, så vi må prioritere hardere, sier hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway