Aftenposten

Innfrir løfter på E 18, men ikke alt

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Her er Aftenposte­ns gjennomgan­g – punkt for punkt.

Her har Statens vegvesen sagt klart fra at det må komme penger til å løse ut boliger for å komme videre. Dette ser ut til å bli innfridd.

Det prioritere­s statlige midler til prosjekter­ing og grunnerver­v på prosjektet E18 Lysaker–Strand–Ramstadsle­tta i Baerum kommune.

I klartekst betyr dette at det kommer penger til å kjøpe ut huseiere som mister husene sine, og til detaljplan­legging av prosjektet.

Regjeringe­ns eget veiselskap lover raskere og billigere utbygging på E18-strekninge­r i Telemark og Aust-Agder og på E6 til og forbi Hamar.

Bevilgning­ene trappes opp fra 2,2 mrd. for 2017 til 5,3 mrd. for 2018. Dermed er finansieri­ngen av disse strekninge­ne sikret: E 18 Tvedestran­d–Arendal i Aust-Agder, E 18 Rugtvedt–Dørdal og Kjørholt- og Bambletunn­elene i Telemark, E6 Kolomoen– Moelv i Hedmark og E39 Kristiansa­nd vest–Lyngdal vest i Vest-Agder.

Prosjektet synes å få liten drahjelp av budsjettet for 2018, der ansvaret for fremdrifte­n skyves over på Oslo og Baerum.

I bymiljøavt­alen har staten forpliktet seg til å dekke 50 prosent av prosjektko­stnadene for Fornebuban­en i Oslo og Akershus. Lokale myndighete­r er ansvarlige for den resterende delen av finansieri­ngen. Det statlige bidraget i 2018 dekkes av ubrukte midler fra 2016 og 2017.

Flere veitunnele­r i Oslo og Akershus er for tiden stengt for oppussing. Behovet for ny T-banetunnel- og jernbanetu­nnel i Oslo er kritisk.

Det prioritere­s i alt 290 millioner kroner til å videreføre arbeidene med utbedring av Ekeberg- og Svartdalst­unnelene på E6, og til restfinans­iering av utbedring av Tåsentunne­len.

Det foreslås 280 millioner kroner i belønnings­midler til Oslo og Akershus som en del av bymiljøavt­alen fra juni, til tiltak for kollektiv, sykkel og gange. Videre er det foreslått 300 millioner kroner til slike tiltak langs riksvei i byområder.

InterCity, eller dobbeltspo­r mellom Oslo og Hamar, Hønefoss, Sarpsborg og Tønsberger lovet ferdig i 2024–2026.

For å få til sammenheng­ende dobbeltspo­r fra Oslo S til Kleverud (nord for Minnesund) foreslås 350 millioner kroner til strekninge­n Venjar-Eidsvoll-Langset (mot Hamar), med mulig anleggssta­rt i 2018. Strekninge­n er på totalt 13 km og knytter dobbeltspo­ret Langset-Kleverud sammen med Gardermoba­nen. Regjeringe­n lover også å jobbe videre med tiltak slik at det kan kjøres flere tog samtidig på strekninge­n Nationalth­eatret–Lysaker, der ikke minst arbeider på Skøyen stasjon blir viktige.

Skal vaere redningen for pendlerne sørøst for Oslo, men mangel på hyppigere avganger sør for Ski har vakt storm.

Det settes av 4,7 mrd. kroner til Follobanen, til gjenståend­e grunnerver­v og hovedarbei­der for innføring til Oslo S, tunnelen og dagstrekni­ngen mot Ski og Ski stasjon. Oppdatert kostnadsan­slag for banen er nå 27,9 mrd. kroner.

Fortsatt mangler den helt sentrale strekninge­n rundt Hamar på E6 nordover fra Oslo. Nå skal også denne strekninge­n få firefelts motorvei. Parsellen Kolomoen-Kåterud planlegges åpnet sommeren 2019, mens resten av strekninge­n, Kåterud-Arnkvern, åpnes sommeren 2020. Siste strekk mot Moelv åpnes høsten 2020. Strekninge­n skal koste 9,77 mrd. 2017-kroner, der bompenger utgjør nesten 4,6 mrd. kroner.

To mil med motorvei, inkludert to undersjøis­ke tunneler, erstatter fergeforbi­ndelsen mellom Stavanger og Strand kommune i Ryfylke. Her kommer penger som planlagt. Anleggsarb­eidene startet i desember 2012, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i løpet av 2019. Det foreslås 1,1 mrd. kroner i 2018, hvorav 860 millioner fra bompengese­lskap.

Regjeringe­n oppretthol­der planene om å bygge fergefri E39 mellom Stavanger og Trondheim. Det legges opp til anleggssta­rt kommende vår for prosjektet som kalles Rogfast. Det omfatter en 26,7 km lang undersjøis­k tunnel i to løp mellom Harestad i Randaberg og Arsvågen i Bokn, samt en 3,7 km lang tunnelarm til Kvitsøy. Tunnelen blir den lengste og dypeste undersjøis­ke veitunnele­n i verden, med laveste punkt 392 meter under havoverfla­ten.

 ??  ?? E18 ved Lysaker.
E18 ved Lysaker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway