Aftenposten

Fremtidens familiebil­er rammes av «Tesla-avgift»

- ROBERT GJERDE KAREN TJERNSHAUG­EN

Som Aftenposte­n avslørte onsdag kveld foreslår Regjeringe­n å innføre en engangsavg­ift for elbiler, beregnet ut fra bilens vekt.

Tunge elbiler over 2000 kilo – pr. i dag utelukkend­e Tesla-biler – vil bli opptil 70.000 kroner dyrere.

Flere bilproduse­nter er nå i startgrope­n for å lansere nye og store familie-elbiler. Her er listen over kjente biler på vei inn på markedet de naermeste tre årene som trolig rammes:

Tesla Model S

Tesla Model X

Audi E-Trom Quattro (2018)

Mercedes Generation EQ (2019)

Jaguar I-pace (2018)

Skoda Vision E (2020)

Volvo (2020)

Mercedes’ helelektri­ske Generation EQ kommer i 2019 og vil etter all sannsynlig­het bli rammet av den nye engangsavg­iften.

– Allerede har mer enn 1500 personer satt seg på reservasjo­nsliste, sier kommunikas­jonssjef Anders Rikter i Bertel O. Steen.

Konsernsje­f i Bertil O. Steen, Bjørn Maarud, er kritisk til Regjeringe­ns forslag. Han etterlyser en bedre dialog.

– Både forslaget om å innføre vektavgift på elektriske biler og forslaget om å kutte i fordelene for ladbare og ikke-ladbare hybrider kom overrasken­de, sier Maarud.

Han sier rammebetin­gelsene som legges i statsbudsj­ettet betyr mye for bransjen.

– Jeg oppfordrer politikern­e til å vaere langsiktig­e og forutsigba­re i den fortsatte behandling­en av bilavgifte­ne i arbeidet med budsjettet og legge vekt på en fornuftig dialog med bilbransje­n.

Allerede i 2018 vil Audis nye E-Tron Quattro vaere tilgjengel­ig for norske bilkjøpere, opplyser Audi-talsperson i Norge, Øyvind Rognlien Skovli.

2750 nordmenn har allerede skrevet seg på Audi Norges reservasjo­nsliste og betalt 20.000 kroner for å stå først i køen for å kjøpe den helektrisk­e bilen, som antas å ville veie over 2 tonn på grunn av en rekkevidde på over 50 mil.

– Tror du noen vil trekke seg, Skovli?

– Det vil jeg ikke spekulere det, men jeg har i alle fall ikke merket noe tegn til det i dag, sier Skovli.

Slik kommentere­r han den bebudede «Teslaavgif­ten»:

– Vi håper at alle gode krefter drar i samme retning og at det legges til rette for at også de som ønsker en SUV, kan velge en nullutslip­psbil.

Også Volvo vil med en serie helelektri­sk bil, i 2019, i «Tesla-segmentet», men vil ikke røpe noen detaljer hverken om utseende eller pris.

KrF: – Avtalebrud­d

Innad i Venstre og KrF – Regjeringe­ns foretrukne samarbeids­partier – har dette forslaget provosert kraftig. Det er først og fremst effektene «Tesla-avgiften» vil ha i årene fremover som vekker bekymring.

– Avtalebrud­d, sier KrFs finanspoli­tiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad – og viser til avtalen om bilavgifte­r som Regjeringe­n og samarbeids­partiene inngikk i 2015. Den slår fast at fritaket for engangsavg­ift for nullutslip­psbiler skal forlenges til 2020.

Venstres Terje Breivik sier det slik:

– Forslaget om å øke avgiftene på elbiler med lang rekkevidde virker ikke godt gjennomten­kt. Det kan gjøre det svaert vanskelig å nå målet om at det kun skal selges nullutslip­psbiler i 2025.

Regjeringe­n argumenter­er med at elbilene er konkurrans­edyktige og at fordelene medfører for store inntektsta­p for staten. Anslagsvis 10 milliarder for 2017.

I dag er det først og fremst i småbilmark­edet at elbiler har en stor markedsand­el. Men de trefire neste årene vil altså en rekke nye, tyngre familiemod­eller og varebiler komme på markedet. Venstre-kilder frykter at den nye avgiften vil bremse disse elbilenes fremvekst i markedet.

De peker på at det først og fremst at det er batteriet - og altså hvor lang rekkevidde bilen har - som avgjør hvor tung den er, ikke hvor mye luksus den er utstyrt med.

Bellona: – Sjokkerend­e

Også miljøorgan­isasjonene er kritiske. Bellonaled­er Frederic Hauge synes forslaget er «sjokkerend­e» og mener det er en parodi at Regjeringe­n har gitt store avgiftslet­telser til hybridbile­r som har satt inn et batteri for syns skyld – når de nå vil innføre en engangsavg­ift på opptil 70.000 kroner på større elbiler.

– For å holde farten oppe i omstilling­en av bilparken, må forslagene som svekker elbilforde­lene reverseres, sier Kari Asheim i ZERO.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway