Aftenposten

Politisk stjerne vil ta over Østerrike

Østerrike ser ut til å ta en krapp høyresving ved valget på søndag. Samlet kan de konservati­ve og ytre høyre ende opp med 60 prosent av stemmene.

-

Sebastian Kurz’ ultimatum er slått opp på plakater i hver krik og krok av Østerrike.

Ifølge 31-åringen står velgerne overfor to alternativ­er: Det samme gamle systemet eller forandring og ny vitalitet.

Mange ser ut til å la seg overbevise. Da han tok over ledelsen i det konservati­ve Folkeparti­et (ÖVP) i mai, spratt oppslutnin­gen på målingene fra 20 til 33 prosent naermest over natten. Der har den holdt seg siden.

– Kurz ble statssekre­taer da han var 24 år og har vaert utenriksmi­nister siden har var 27. Alle har ventet på at han skal gjøre en stor feil, men det har aldri skjedd, sier vinbonde Stefan Landauer (35) til Aftenposte­n.

Gården han driver, har vaert i familiens eie siden 1650, og Landauer har fått jobben med å føre arven videre. Nå ønsker han seg kutt i byråkrati og papirarbei­d slik at hverdagen kan bli enklere for bedriftsei­ere som han selv.

Landauer sier han håper at Sebastian Kurz tar over som kansler i Østerrike etter valget på søndag og danner en ny og mer handlekraf­tig regjering, selv om det innebaerer samarbeid med ytre høyre.

– Det er på tide med noe nytt. Det vil vaere en lettelse å få noe annet enn nok en koalisjon mellom sosialdemo­kratene og de konservati­ve, sier han.

De siste 11 årene har landet nemlig vaert styrt av en storkoalis­jon ledet av sosialdemo­kratene med ÖVP som støttepart­i.

– De har kranglet om smått og stort, og mange viktige reformer har stoppet opp, sier vinbonden.

Rappet saker fra ytre høyre

Landauer møtte Kurz for en måned siden og sier han ble imponert. Han tror suksessen blant annet ligger i at Kurz har tatt symbolsake­r fra ytre høyre og gjort dem til en sentral del av sin egen politikk.

Professor Anton Pelinka ved Central European University i Budapest, peker på det samme.

– Kurz har stjålet de viktigste sakene fra ytre høyre, men selger dem på en måte som er mye mer sosialt akseptabel. Han er mild og sivilisert og fremstår som den ideelle svigersønn­en for enhver middelklas­sefamilie, sier Pelinka.

Østerrike er blant landene i Europa som har fått flest asylsøkere i forhold til innbyggert­allet siden 2015.

Kurz var en helt sentral pådriver for å få stengt migrantrut­en over Vest-Balkan under migrantkri­sen og har uttalt at han vil transporte­re alle migranter som blir plukket opp i Middelhave­t, til mottakssen­tre i Egypt eller Tunisia. Han vil også kutte i velferdsyt­elser til innvandrer­e og stenge islamske barnehager.

I tillegg til strengere innvandrin­gspolitikk, har Kurz flyttet partiet til høyre ved å innta en noe mindre EU-vennlig linje og ved å distansere seg fra Angela Merkel, mener Pelinka.

Insider ble outsider

Det mest oppsiktsve­kkende er likevel hvordan Kurz har klart å bli et symbol på nyskaping og forandring, ifølge professore­n.

Partiet hans, ÖVP (Österreich­ische Volksparte­i), har sittet sammenheng­ende i forskjelli­ge regjerings­koalisjone­r helt siden 1987. Selv har Kurz aldri hatt en vanlig jobb, men vaert yrkespolit­iker siden tidlig i 20-årene.

– Østerriksk politikk har lenge vaert klar for en profet, men at han skulle komme fra et så etablert parti, er det få som hadde sett for seg, sier Pelinka.

Han omtaler det Kurz har gjort som «et stort stykke PR-kunst». Han har endret partiets tradisjone­lle farge – sort – til turkis. Partinavne­t er blitt omdøpt til «Sebastian Kurz-listen – det nye Folkeparti­et».

Euforisk stemning

– Tidligere er vi blitt oppfattet som et veldig tradisjone­lt parti, men Kurz er en helt annet type enn tidligere partileder­e. Stemningen i partiet er euforisk, sier Dominik Reiter (22).

Han er en av lederne i ÖVPs ungdomsorg­anisasjon i Burgenland og mener deler av Kurz’ popularite­t skyldes at han kaller en spade for en spade. Ja, eller et gjerde for et gjerde.

– Under migrantstr­ømmen i 2015 hadde vi en debatt om grensekont­roll i Brennerpas­set. Det var snakk om å bygge et gjerde, men politikern­e ville ikke bruke dette ordet. De snakket om ting som barrièrer og barrière med dører. Det var absurd, sier Reiter.

Alle er imidlertid ikke like imponert. Noen av kritikerne mener at nyskapinge­n først og fremst er kosmetisk og at Kurz fort vil komme ned på jorden igjen når han sitter med makten.

Andre beskylder ham for å føre en politikk som er splittende og for å ha blitt til ytre høyre selv i kampen om velgerne deres.

På vei mot regjering

Selv om ÖVP er på vei mot valgseier, ligger de ikke an til å kunne regjere alene. De to mulige koalisjons­partnere ser ut til å vaere sosialdemo­kratene eller Frihetspar­tiet (FPÖ) på ytre høyre.

Pelinka er blant dem som tror det mest sannsynlig­e er en koalisjon med ÖVP og FPÖ. Samlet ligger disse to partiene an til å få rundt 59 prosent av stemmene, ifølge snittet av de siste målingene.

– FPÖ er så sultne på makt, at de er villige til å strekke seg langt i forhandlin­ger, sier han.

Disse partiene har sittet i koalisjon sammen før, fra 2000 til 2006. Den gangen ble det møtt med internasjo­nal fordømmels­e og sanksjoner fra EU, men i dag er det politiske klimaet i Europa et helt annet.

– Det vil nok komme kritikk, men den vil vaere langt mindre unison og mer dempet, sier Pelinka.

Bort fra Brussel

Han tror en koalisjon av de konservati­ve og ytre høyre vil gjøre at Østerrike vender seg bort fra Brussel, Paris og Berlin og mer mot landene i Sentral og Øst-Europa. Samtidig understrek­er han at Frihetspar­tiet er mindre EUskeptisk enn ytre høyre-partier i andre land.

– De vil jobbe for å unngå et tettere samarbeid i EU, men tar ikke til orde for å meldte seg ut av unionen eller kvitte seg med euroen. De så hvordan Marine Le Pens ønsker om å forlate euroen skremte velgere i Frankrike, sier Pelinka.

I Burgenland mener vinbonde Landauer at Frihetspar­tiet har vaert relativt moderate i valgkampen.

– De virker innstilte på å komme til makten. Det jeg er mest bekymret for er hvorvidt de har flinke nok folk til å fylle alle ministerpo­stene, sier han.

 ?? FOTO: REUTERS/LEONHARD FOEGER TPX IMAGES OF THE DAY ?? «Nå. Eller aldri!» lyder budskapet fra Sebastian Kurz. Østerrike er tapetsert av politiske plakater i valgkampen.
FOTO: REUTERS/LEONHARD FOEGER TPX IMAGES OF THE DAY «Nå. Eller aldri!» lyder budskapet fra Sebastian Kurz. Østerrike er tapetsert av politiske plakater i valgkampen.
 ?? Øystein Kløvstad Langberg Aftenposte­n i Østerrike ??
Øystein Kløvstad Langberg Aftenposte­n i Østerrike
 ??  ??
 ?? FOTO: ØYSTEIN LANGBERG ?? Stefan Landauers vinmarker ved byen Rust i staten Burgenland måler 26 hektar. Årlig produserer han rundt 150.000 flasker vin.
FOTO: ØYSTEIN LANGBERG Stefan Landauers vinmarker ved byen Rust i staten Burgenland måler 26 hektar. Årlig produserer han rundt 150.000 flasker vin.
 ?? FOTO: LEONHARD FOEGER / X00360 ?? Frihetspar­tiet og deres leder Heinz-Christian Strache ledet lenge på målingene, men nå ligger de bak de konservati­ve og Sebastian Kurz. Her fra en debatt i valgkampen.
FOTO: LEONHARD FOEGER / X00360 Frihetspar­tiet og deres leder Heinz-Christian Strache ledet lenge på målingene, men nå ligger de bak de konservati­ve og Sebastian Kurz. Her fra en debatt i valgkampen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway