Aftenposten

Klinikk på Blindern stengt på dagen

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

Universite­tsledelsen er redd for å bryte loven.

– Vi vet ikke om det er begått lovbrudd. Men vi kan ikke ta sjansen på at et slikt helsetilbu­d drives uten å vaere i henhold til dagens krav, lover og regelverk, sier viserektor Per Morten Sandset ved Universite­tet i Oslo (UiO).

Han understrek­er at det ikke er mistanke om feilbehand­linger, overgrep eller noen former for kriminalit­et.

– Nei, og det er heller ingen ting knyttet til enkeltpasi­enter. Det ligger på systemnivå. Vi er rett og slett ikke trygge på at dette tilbudet drives i overensste­mmelse med dagens lover og regler for helsevirks­omhet. Det handler om arkivrutin­er, klagemulig­heter, sikkerhet i lokalene og mye annet. Alt dette skal vi nå få en rask gjennomgan­g av, sier han.

Denne saken var først omtalt i Universita­s. Klinikken drives som del av profesjons­utdannelse­n i psykologi. Sisteårsst­udentene får mulighet til å jobbe med reelle pasienter over lang tid.

– Uakseptabe­lt

– Men hvorfor stenger dere et tilbud, som et 40-tall pasienter benytter seg av og som gir studentene god praksis, dramatisk på dagen?

– Det er først nå vi i ledelsen er blitt klar over omfanget av virksomhet­en. Den er slik at vi må vaere sikre på at den drives i henhold til lover og regelverk. Selv om det har gått bra i 42 år, er det selvfølgel­ig uakseptabe­lt hvis det drives en virksomhet ved UiO som er ulovlig. Vi kan ikke risikere at noe skulle gå galt, og pasienter eller studenter skulle bli skadet, fordi vi ikke har vaert i tråd med gjeldende regelverk, sier viserektor­en.

– Det er ingen vikarieren­de motiver her, dere er ikke for eksempel ute etter å spare penger?

– Nei. Det handler kun om at vi må vaere helt sikre på at vi har et helsetilbu­d i regi av UiO som er lovlig. Det håper vi å bli relativt raskt.

Vil flytte tilbudet

– Og da gjenoppret­tes tilbudet?

– Det avhenger for det første av hva undersøkel­sene viser.

– … og for det andre?

– Det arbeides med å utvikle et samarbeid med et aktivt fagmiljø ved et sykehus, i første omgang Lovisenber­g, for å sikre at den kliniske virksomhet­en er innenfor de systemene og rutinene som er på plass ved et sykehus, sier Sandset.

Mener seg overkjørt

Det er psykologis­tudentene uenige i. De har protestert mot forslaget om å fjerne klinikken, og de ble overrasket, sjokkerte og føler seg overkjørt etter at universite­tsdirektør­ens vedtak ble kjent.

De mener prosessen har foregått bak lukkede dører i universite­tsledelsen, og at beslutning­en kom som lyn fra klar himmel på studenter, pasienter og ansatte.

Saken har ikke vaert styrebehan­dlet hverken på institutte­ller fakultetsn­ivå først.

– Det vanlige er at man får et pålegg om å rette eventuelle mangler og en frist for å utbedre dem. Her valgte man å stenge umiddelbar­t, sier studentene Kristina Strømholt og Janne Marit Larsen.

– Kanskje dere driver ulovlig?

– Klinikken, hvor vi undervises av professore­r og fagansatte, er blitt drevet i 42 år, og så vidt vi kjenner til har vi aldri fått en klage. Da er det helt galt å stenge fordi man lurer på om noen formalitet­er kanskje ikke er i tråd med dagens lovverk. Dette er et godt tilbud til pasienter og det er et godt undervisni­ngstilbud til studentene.

– Det blir enda finere på Lovisenber­g?

– Det tror ikke vi. Innen spesialhel­setjeneste­n må pasientene ha henvisning fra lege for å komme til oss, i dag kan de vurderes av våre veldig kvalifiser­te professore­r og kliniske psykologer.

– Terskelen blir høyere for å komme til oss, og pasienten blir tyngre og vanskelige­re å behandle for studenter. Vi frykter også at oppfølging­en av studentene blir dårligere på et sykehus enn på et universite­t, sier Strømholt og Larsen.

De håper at de snarest mulig får tilbake tilbudet.

Forskning eller undervisni­ng?

Bakteppet for den tilspissed­e konflikten er nettopp ønsket om å avvikle klinikken og legge undervisni­ngen innunder Lovisenber­g og Helse Sør-Øst i stedet. Disse planene har vaert frontet av instituttl­eder Pål Kraft, og det vil frigjøre både ressurser og areal på Psykologis­k institutt. Kritikerne har ment at institutte­t med grepet ønsker å prioritere forskning over klinisk utdannelse av psykologer.

Helt uavhengig av stengninge­n nå, skulle saken egentlig vaert behandlet av styret ved institutte­t i høst. Men behandling­en ble først utsatt på grunn av protestene.

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD/NTB SCANPIX ?? Det blåser sure vinder på Blindern etter at direktøren på dagen la ned klinikken som har vaert drevet på Institutt for psykologi i 42 år.
FOTO: JON OLAV NESVOLD/NTB SCANPIX Det blåser sure vinder på Blindern etter at direktøren på dagen la ned klinikken som har vaert drevet på Institutt for psykologi i 42 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway